A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta kedden. 

A védelmi tárca alárendeltségében működő Országos Kiberbiztonsági Központ jelentésében arról számolt be, hogy 

az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai – köztük a beépített internetböngésző – például felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint szabad Tibet, Éljen Tajvan függetlensége vagy demokráciamozgalom. 

Ezeket a funkciókat a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefonjában az Európai Unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet azokat – ismertette jelentésében a litván kiberbiztonsági hatóság. A dokumentum szerint 

a cenzúrázható fogalmak folyamatosan frissülő listája jelenleg 449 kifejezést tartalmaz kínai nyelven. 

Ezenfelül az Országos Kiberbiztonsági Központ megállapítása szerint 

a Xiaomi telefonja egy szingapúri szerverre továbbítja a titkosított adatforgalmi adatokat. Biztonsági rést találtak a Huawei P40 5G okostelefonjaiban is. 

Fotó: Shutterstock

Javasoljuk, hogy ne vegyenek új kínai telefonokat, és lehető leghamarabb szabaduljanak meg a már megvásárolt készülékektől

 – mondta Margiris Abukevicius védelmi tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján. „Mindez nemcsak Litvánia, hanem a Xiaomi készülékeket használó minden ország számára fontos” – emelte ki a kibervédelmi hatóság. 

A Xiaomi egyelőre nem reagált a Reuters globális hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Huawei vállalat balti államokban működő képviselete a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy készülékei nem továbbítják a felhasználók adatait illetékteleneknek. 

Peking és Vilnius viszonya elhidegült az utóbbi időben. Kína augusztusban felszólította Litvániát, hogy hívja vissza pekingi nagykövetét, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. Az elmérgesedett viszony hátterében az áll, hogy Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt.