Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvételével a tranzakciózárást követően a mérlegfőösszeg szerint az ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig a második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja – olvasható a csoport közleményében. 

Fotó: Shutterstock

A görög Alpha Bank albán leánybankja, az Alpha Bank Albánia közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével Albánia nyolcadik legnagyobb pénzintézete, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. 

A vételárat illetően 55 millió euróban állapodtak meg a felek.

A tranzakció pénzügyi zárása után – melyre várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében –, a két albán leánybank egyesítését követően, az OTP Csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése várhatóan meghaladja majd a 11 százalékot, az ügyfélhitel-állomány pedig mintegy másfélszeresére nőhet, ez utóbbi alapján a második legnagyobb piaci szereplővé válhat a bankcsoport albán operációja.

A hétfő reggeli BUX-nyitásban 0,9 százalékkal emelkedett a bankpapír árfolyama.

„Eddig is fontos lehetőségként tekintettünk albániai jelenlétünkre, és az OTP Csoport stratégiájának megfelelően a 2018-as piacra lépésünk óta kerestük a további növekedési lehetőségeket az országban. Akkor a Société Générale Albania Bankot vásároltuk meg, amelyet azóta sikeresen integráltunk az OTP Csoportba. 

Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával most ismét egy jól működő, kiválóan vezetett, folyamatosan fejlődő, az ország bankszektorának növekedésében, mind a helyi közösség fejlődésében jelentős szerepet játszó hitelintézet csatlakozik az OTP Csoporthoz. 

Ezzel az újabb tranzakcióval tovább tudjuk erősíteni pozíciónkat az albán piacon annak érdekében, hogy még színvonalasabb, még jobb szolgáltatást tudjunk kínálni ügyfeleink számára a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt” – nyilatkozta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig az Alpha Bank Albániával együtt összesen 9 országban 12 pénzintézet, illetve banki portfólió megvásárlását jelentette be. Ezek közül – a szlovén Nova KBM-tranzakció kivételével, amelynek pénzügyi teljesítése még folyamatban van – mindegyiket integrálta a bankcsoportba az OTP Bank, és Albánia mellett olyan új országokba is belépett, mint Szlovénia és Moldova. 

Az Alpha Bank Albánia 1998-as albániai megalakulása óta vállalati hitelezéssel és nagyszabású infrastrukturális projektek finanszírozásával foglalkozik, valamint lakossági ügyfelek számára nyújt átfogó betéti, befektetési és finanszírozási termékeket. A bank jelenleg 34 fiókból álló hálózatot működtet, amely lefedi az ország összes nagyvárosát.