November 7-re tűzte ki a második csődegyezségi tárgyalását a Tungsram, miután az első, augusztusi forduló eredménytelenül zárult.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ez alkalommal is várják a hitelezők, beszállítók és persze az Eximbank képviselőit. A csődvédelem alatt álló vállalat e tárgyaláson mutatja be új kilábalási tervét, amely arról szól, 

miként fizeti vissza az adósságát a nem biztosított hitelezőinek, mintegy 850 vállalkozásnak, amelyek közül több mint 600 magyar kis- és középvállalat: e csoport egyébként már az első alkalommal megszavazta a tervet.

A Tungsramnak most nagyon fontos, hogy a hitelezők minél nagyobb számban ismét részt vegyenek, és megszavazzák a kilábalási tervét. Emiatt – a vállalattól kapott tájékoztatás szerint – egy kicsit pozitív irányban módosult az ajánlat: az eddigi 180 nap helyett már 150 nap alatt kifizeti a cég a teljes tartozást 10 millió forintig, efelett pedig a 15 százalékot, 480 nap helyett 450 nap alatt.

Meg kell győzni az Eximet és a magyar államot 

A legfontosabb nyilvánvalóan az, mit tesz a Tungsram vezetősége, hogy meggyőzze a legutóbbi alkalommal nemmel szavazó Eximbankot, vagyis tulajdonképpen a magyar államot, amely a bank tulajdonosa. Nos a cég itt is javított az ajánlaton: a tartozás 40 százalékát 90 napon belül, további 10 százalékát pedig egy éven belül fizetné ki az Eximnek. A korábbi ajánlatban 40 százalékot maximum öt év alatt fizetett volna vissza. Ám az új ajánlat teljesítése is csak úgy lehetséges, ha egy vagy több befektető rendelkezésre bocsátja ezt a tetemes összeget. Erre a svájci BusinessCreations csoporttal folytatott intenzív tárgyalások adnak lehetőséget. 

A csoport igazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a Tungsramba való befektetésről, ami a sikeres csődegyezség után válhat valóra.

A svájci BusinessCreationt 1982-ben alapították: különleges megoldásokat kínál komplex elidegenítési műveletekre és munkahelyteremtésre. Az elmúlt 30 évben 80 ezer munkahelyet teremtettek új üzletágak, ipari parkok fejlesztése és kihelyezési programok révén. Ügyfeleik közé tartozik a Sony, a Ford, a Shell, a Toshiba, az ABB vagy a Philips, pénzügyi erejüket európai finanszírozók, például a Factum AG és az Alpin Invest, biztosítják.

A Tungsram 36 befektetői vagy vevői szándéknyilatkozatot kapott, ami a vállalat jövőjébe vetett kiemelkedő bizalomról tanúskodik.

A vevők közben várják a termékeket

Mindeközben a Tungsramnál nagy erőkkel dolgoznak bizonyos gyártási folyamatok újraindításán Budapesten, hogy a jelentős vevői igényt ki tudják elégíteni. Ez kezdetben csupán a termékek értékesíthetővé tételét jelenti néhány kisebb befejezési folyamat, például a csomagolás beindításával az alkatrészek területen. A korábban „jövőbe mutató technológiáknak” hívott területeken a munka folyamatos.