Az S&P Global Ratings leminősítette az Adidas hosszú és rövid távú adósbesorolását, miután a német sportruházati óriáscég arra figyelmeztetett, hogy a Kanye Westtel kötött partnerség megszűnése valószínűleg rontja a bevételeit – írta meg az Business Insider.

A hitelminősítő kedden A+-ról A-ra rontotta az Adidas besorolását, és közölte, hogy ez a besorolás hamarosan ismét tovább romolhat.

Adidas Ends Partnership With Ye, After His Antisemitic Comments NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 25: Adidas store in Manhattan on October 25, 2022 in New York City. Sporting goods brand Adidas is terminating its partnership with artist Kayne West, also known as Ye, following a series of antisemitic comments made by the rapper. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: John Nacion

„Az Adidasnak számos üzleti kihívással kell szembenéznie, 

beleértve a Yeezy-partnerség felmondását, a kínai piacon tapasztalható folyamatos versenynyomást és a nyugati országok fogyasztói keresletének csökkenését” – áll az S&P közleményében. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az Adidas nyakán maradhat közel 1,3 milliárd dollárnyi Yeezy-készlet, ha a cég úgy dönt, nem értékesíti azokat az antiszemita kijelentéseket tevő Kanye Westtel való kapcsolatának felfüggesztése miatt. 

A méregdrága cipők raktáron maradása a cég bevételét 1,2 milliárd euróval, míg üzleti nyereségét 500 millió euróval nyirbálná meg.

A legrosszabb forgatókönyv szerint 2023-ban 700 milliós működési veszteséget hozhat össze a sportszergyártó. A cég vezérigazgatója szerint „a számok magukért beszélnek, nem teljesítünk úgy, ahogy kellene”. 

Az S&P szerint a Yeezy-cipők az Adidas összes eladásának körülbelül 7 százalékát tették ki 2022-ben. Az Adidas azzal is küzd, hogy megelőzze a rivális márkákat, mint például az Anta Sports nevű márkát Kínában, és nyugaton is nyomás alá kerülhet, ha a visszafogja a fogyasztói kiadásokat.

Az S&P nem egyedül osztozik az Adidas borús kilátásaival. A Bernstein Research a hónap elején közölte, hogy a márka eladásai 2 milliárd dollárral eshetnek vissza 2023-ban, ami azt mutatja, hogy még akkor is nehézségekbe ütközött volna a német vállalat, ha a Kanye Westtel való partnersége nem bomlik fel.

Az Adidas októberben vetett véget együttműködésének Ye-vel, azaz Kanye West néven ismert rapperrel és divattervezővel, miután antiszemita megjegyzéseket tett közzé a Twitteren. Rövid idő alatt Kanye West szinte minden üzleti kapcsolatát tönkretette a botrányt keltő kijelentéseivel. Ezt követően a Forbes üzleti magazin közölte, hogy a zenész, üzletember le is csúszott a milliárdosok globális listájáról