Pár hét leforgása alatt Kanye West – aki egy ideje már csak Yeként hívatja magát – szinte minden üzleti kapcsolatát tönkretette a botrányt keltő kijelentéseivel, majd ezt követően a Forbes üzleti magazin közölte, hogy a rapper, divattervező, üzletember már le is csúszott a milliárdosok globális listájáról

"DONDA By Kanye West" Listening Event At Mercedes Benz Stadium In Atlanta, GA ATLANTA, GEORGIA - JULY 22: Kanye West is seen at ‘DONDA by Kanye West’ listening event at Mercedes-Benz Stadium on July 22, 2021 in Atlanta, Georgia. (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Universal Music Group)
Fotó: Kevin Mazur / Getty Images 

Jellemző a 45 éves sztárra, hogy gátlástalanul provokál, és folyamatosan konfliktuskereséssel akarja magára felhívni a figyelmet, amelynek köszönhetően mindig a média középpontjába kerül. Egy zenei díjátadón a színpadon kikapta a díjazott Taylor Swift kezéből a mikrofont, és azt mondta, hogy Beyoncé érdemelte volna meg az elismerést. A Katrina hurrikán pusztítása miatt rendezett jótékonysági műsor élőadásában kijelentette, hogy Washington azért nem segít az áldozatokon, mert George W. Bush elnököt nem érdekli a fekete emberek,

de arról is beszélt már, hogy ő maga is elindul az elnökválasztáson. 

Az évek alatt többször is beszélt mentális betegségeiről, 2005-ben mesélt arról először, hogy bipoláris zavarral küzd, de a közösségi médiában gyakran kifejezte vonakodását a pszichiátriai gyógyszerekkel kapcsolatban. 2018-ban a Twitteren azt írta, hogy hat hónapja nem szedi a gyógyszereket, és ennek következtében „újra érzi saját magát”.

Az utóbbi időben azonban több olyan kijelentés is tett az interneten, amelyek miatt már a Twitter- és Instagram-fiókját is zárolták.  A Twitteren például egy kommentjében úgy fogalmazott, hogy „death con 3” kategóriába – az amerikai hadsereg védelmi készenléti állapotára (DEFCON) utalva – helyezi magát a zsidókkal szemben. Később tagadta, hogy a posztja antiszemita lett volna, hiszen szerinte a feketék is zsidók. Az Instagramon pedig P. Diddy amerikai rapperrel folytatott sms-váltását osztotta meg, amelyben úgy fogalmazott, hogy 

P. Diddyt a „zsidó emberek irányítják”. 

Miután a nagy közösségi oldalak elérhetetlenné tették a fiókjait, bejelentette: megvásárolja a vitatott Parler közösségi platformot , ahol szerinte szabadon terjesztheti a nézeteit. Alig telt egy nap azután, hogy megvette a Twittert, Kanye West visszatérhetett a platformra.

Szeptemberben a Gap közölte, hogy felmondja a közös üzletet Westtel, mert a ruhamárka elnöke, Mark Breitbard szerint „nem sikerült közös nevezőre jutniuk az elképzelések megvalósítását illetően”. Pár napja az Adidas is bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszakítja a közel egy évtizede tartó üzleti partnerséget az előadóval, ezzel pedig a német ruhamárka mintegy 250 millió eurós (közel 103 milliárd forint) bevételtől eleshet az idei pénzügyi évben. A szakításnak az előzménye a rapper párizsi divathéten keltett botránya volt, amikor bemutatta a white lives matter feliratú  („a fehér életek számítanak”) kollekcióját, de a hónap elején a Drink Champs című podcast műsorban sikerült azzal is maga ellen fordítani az óriáscéget, amikor azt mondta, hogy

Antiszemita szöveget is mondhatok, akkor sem fog az Adidas kirúgni.

A héten folytatódott Kanye West mélyrepülése: ki kellett tessékelni a Skechers sportcipőgyártó Los Angeles-i székházából, miután meghívás nélkül beállított. A cég az eset után közleményt adott ki arról, hogy biztosan nem dolgoznak együtt Westtel a megnyilvánulásai miatt. A sorba a JPMorgan Chase is beszállt, a pénzintézet képviselői levélben tudatták, hogy felmondják a rapper, divattervező szerződését, vigye máshova a megtakarításait, majd a Balenciaga divatmárka is megszakította az együttműködést az előadóval.

A CAA ügynökség hétfőn közölte, hogy megszakított a zenésszel minden kapcsolatot, az MRC film- és tévéstúdió lefújta tervezett dokumentumfilmjét az énekesről, illetve a Def Jam Recordings is felbontja vele a szerződését. Camille Vazquez, aki Johnny Deppet is képviselte sikeresen az Amber Heard elleni perben – a korábbi hírekkel ellentétben – már nem hajlandó a zenész üzleti érdekeltségeit képviselni.

Ari Emanuel, a WME ügynökség anyavállalatának, az Endeavournak a vezérigazgatója pedig véleménycikket írt a The Financial Timesban, amelyben felszólította a szórakoztatóipari cégeket – köztük a Spotifyt, az Apple-t is –, hogy hagyják abba az előadóval való együttműködésüket. Később Daniel Ek, a Spotify elnöke a Reutersnek azt mondta, hogy nem távolítják a platformukról a rapper zenéjét, hacsak ezt Kanye West kiadója külön nem kéri tőlük.

Jeremy Zimmer, a United Talent Agency vezérigazgatója egy belsőlevelezésben azt írta, hogy 

„közösségeinkben az antiszemitizmus növekedését látjuk, amelyet Kanye megjegyzései táplálnak”, illetve minél hamarabb bojkottot sürget az előadóval szemben.

-
Fotó: Francois Guillot / AFP

Az amerikai előadó 2020-ban került fel először a Forbes listájára, akkor a lap egymilliárd dollárra becsülte Kanye West vagyonát, azonban a rapper állította, valójában 3,3 milliárd dollárja van, és közölte, hogy 

az üzleti magazinnál „senki sem tudja, hogyan kell számolni.” 

A lap szerint hasonló viták minden évben voltak, majd a zenész olyan dokumentumokat küldött a szerkesztőknek, amelyekben állította, hogy az Adidas-partnersége önmagában 4,3 milliárd dollárt ér. Később amikor megtudta, hogy összesen 2 milliárd dollárt kereshet az üzlettel, továbbra is a Forbes újságíróit kritizálta.  

A Forbes szerint Kanye West jelenlegi vagyona 400 millió dollárra tehető, amely ingatlanból, készpénzből, zenei portfoliójából és a volt felesége, Kim Kardashian Skims alakformáló cégében szerzett 5 százalékos részesedéséből származik.