Nemsokára már széles körben elérhető lesz az OpenAI új videógeneráló mesterséges intelligenciája (MI), a Sora. A cég technológiai vezetője, Mira Murati nyilatkozata szerint a Sora még idén elérhető lesz, „akár pár hónapon belül is”.

OpenAi - Sora Release - Photo Illustration
Fotó: AFP

Az OpenAI februárban mutatta be először a Sorát, amely szöveges parancsok alapján képes hiperrealisztikus egyperces jeleneteket generálni. A cég egyelőre csak a képzőművészek, tervezők és filmesek számára tette elérhetővé az eszközt, valamint az etikus hackereknek (red teamerek), hogy kiszűrjék a hibákat – írja a The Verge. Murati elmondása szerint 

akár pár hónapon belül bárki kipróbálhatja a Sorát, mely végül nemcsak videót, hanem hangot is képes lesz generálni.

A cég azt is lehetővé szeretné tenni a felhasználók számára, hogy szerkesszék a Sora által készített videók tartalmát, mivel az MI-eszközök nem mindig hoznak létre pontos képeket. „Megpróbáljuk kitalálni, hogyan használhatjuk ezt a technológiát olyan eszközként, amellyel az emberek szerkeszthetnek és alkothatnak” – mondja az OpenAI technológiai vezetője.

A végtelen potenciát jelentő MI-modell sokak fantáziáját mozgatja majd meg minden bizonnyal, ám ezen képességek arzenálja egy vonással szinte mindenki munkáját veszélybe sodorhatja, aki a mozgóképes világban dolgozik. Mivel a Sora egyelőre csak egyperces videók generálására képes, ezért az egész estés mozifilmek forgalmazói megúszhatják még a modell megjelenésének következményeit, a reklámipar azonban védtelen lesz.