Múlt héten jelentette be a ChatGPT-t is létrehozó OpenAI legújabb szoftverét, a mesterséges intelligencia (MI) felhasználásával szövegből videót generáló Sorát, amely ugyan a köznapi felhasználók számára még nem elérhető, ám a vállalat a honlapján már közel 50 videót tett közzé ízelítőként. Ezeket teljes egészében az MI egyedül, utólagos módosítások nélkül hozta létre, így mindenki első kézből láthatja, mire is képes a még meg sem jelent modell.

OpenAi - Sora Release - Photo Illustration
A Sora megjelenésével hamarosan tényleg nem hihetünk majd a szemünknek.
Fotó: AFP

A Sora ugyanúgy működik, mint a Dall vagy éppen a ChatGPT saját képgenerátora: a felhasználók megadnak egy tetszőleges szöveges parancsot, amelyet az MI feldolgoz, és rövidesen le is generálja a kért videót. 

A Sora – hasonlóan a képgenerátorokhoz – bármilyen stílusban gyakorlatilag bármilyen tartalmú videót képes létrehozni, a papírmasé-építkezéstől az ultrarealisztikus tokiói vonatúton át az egymással játszó kiskutyákig.

 

A Sora tömegek munkáját veheti el

Ez a szinte végtelen potenciál sokak fantáziáját mozgatja majd meg minden bizonnyal, ám ezen képességek arzenálja egy vonással szinte mindenki munkáját veszélybe sodorhatja, aki a mozgóképes világban dolgozik: első körben mégis a reklámiparban dolgozók és az animátorok tapasztalhatják majd meg a Sorában rejlő potenciált – emelte ki egy közgazdászprofesszor a Bloombergen.

A szakértő rámutatott: a Sora egyelőre egy perc alatti hosszúságú videókat tud csak előállítani, így első körben az egész estés mozifilmek forgalmazói megúszhatják még a Sora megjelenésének következményeit. A reklámipar azonban védtelen lesz: 

a Sora bármilyen emberi erőforrásnál olcsóbban és gyorsabban tud majd generálni gyakorlatilag bármilyen videót, 

melyeken keresztül végletekig személyre szabható lesz majd a felhasználók előtt megjelenő hirdetési tartalom – személyesebb reklámokat eredményezve, mint ahogy korábban bármikor elképzelhető lett volna.

A szakértő hozzátette: a Sora megjelenése nemcsak a hirdetési piacot, de a vállalatok belső működését is alapjaiban érinti majd. A cégen belüli oktatóvideók létrehozása és bizonyos munkavédelmi protokollok bemutatása is végtelenül leegyszerűsödik majd a használatával, ahogy a vállalati marketingesek dolga is villámgyorsan átalakul, mivel a TikTok-videók és az Instagramra szánt rövid tartalmak előállítása ezentúl mindössze egy ötletet igényel majd, onnantól pedig mindent az MI intéz helyettük.