Megemelték a következő három évre vonatkozó uniós szén-dioxid-kibocsátási engedélyekre vonatkozó átlagár-előrejelzéseiket az elemzők a Reuters összesítése szerint. A lépésre amiatt került sor, hogy az európai gazdaságok erőre kapnak, miközben az energiaárak visszaesnek a mostani rekordmagasságokból.

Kiel power plant 07 December 2022, Schleswig-Holstein, Kiel: The smokestacks of the Kiel power plant smoke at sunrise. Photo: Frank Molter/dpa (Photo by Frank Molter/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Derűlátó várakozások

A hat elemző bevonásával készült felmérés szerint az uniós kibocsátási egységek (EUA) tonnánként az idén átlagosan 81,40 euróba kerülnek, jövőre pedig 94,14 euróba, e számok 4,2 százalékkal, illetve 1,9 százalékkal haladják meg az októberi előrejelzést. Az elemzők 2025-re további 0,6 százalékos növekedéssel már 102,24 eurós árat feltételeznek.

 

Az kibocsátáskereskedelmi rendszere (ETS) arra kényszeríti a gyártókat, az áramszolgáltatókat és a légitársaságokat, hogy fizessenek minden egyes kibocsátott szén-dioxid-tonnáért, hogy ezen keresztül rész vegyenek Európa éghajlati céljainak elérésében.  A Reutersnek nyilatkozó elemzők által előrevetített áram- és gázáresés már megkezdődött, a csúcson azután voltak a jegyzések, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az áresést segítette, hogy Európa nagy gáztartalékokat halmozott fel a télre, az időjárás pedig a szokásosnál enyhébb volt, emiatt esett a kereslet. Márpedig az energiaköltségek meredek csökkenésével Európa-szerte javulnak a gazdaságok kilátásaira vonatkozó várakozások. 

Az ipari tevékenységek feltételezett fellendülése növelheti a kibocsátási egységek iránti keresletet és támogathatja azok árát 

– mutatott rá az összefüggésre Yan Qin, a Refinitiv vezető szén-dioxid-elemzője.

Alátámasztja ezeket a várakozásokat, hogy az eurózóna beszerzésimenedzser-indexe alapján esés helyett enyhe élénküléssel indul az év Európában, igaz, a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos német iparral továbbra sincs minden rendben. Az euróövezet egészének indexe – amely az ipar és a szolgáltatások mutatóiból tevődik össze – a decemberi 49,3 pontról 50,2 pontra emelkedett januárban, pedig az elemzők csak 49,8-re várták. A közelmúltban a magyar gazdaságnak a néhány hónappal korábbinál jobb kilátásairól számoltak be a Raiffeisen elemzői is.  

Meglenne a helye karbonkvótapénznek

Mint a Reuters rámutat, a kvótapiaci képet bonyolítja az a tavaly megfogalmazott, REpowerEU nevű terv, amely szerint a következő években több kibocsátási kvótát kell eladni állami aukciókon, hogy összegyűljön 20 milliárd euró, amiből az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatáról való átállást lehetne finanszírozni. A tervet még az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia.