Kellemes meglepetést hoztak az eurózóna beszerzésimenedzser-indexének (BMI) adatai: először kaptunk iránymutatást az új év gazdasági folyamatairól, és úgy tűnik, hogy visszaesés helyett enyhe élénküléssel indul a szokásosnál eddig melegebb esztendő. Bizonytalanság marad bőven, az eddig közzétett részletekből az látszik, hogy a német iparral továbbra sincs minden rendben.

18 January 2023, Saxony, Zwickau: Trainee automotive mechatronics engineers Lukas Müller and Freya Höhle work on an all-electric ID.4 as it comes off the production line at the Volkswagen Training Institute in Zwickau. Volkswagen has expanded its training institute in Zwickau. After almost three years of construction and investments totaling 15 million euros, the Future e-Mobility Campus now offers new training and continuing education formats for the automotive and supplier industry. Digitalization, autonomous driving and e-mobility are the focus here. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Hendrik Schmidt / Getty Images

Az euróövezet egészének indexe – ami az ipar és a szolgáltatások mutatóiból tevődik össze – a decemberi 49,3 pontról 50,2 pontra emelkedett januárban, pedig az elemzők csak 49,8-re várták javulni. Mivel az 50 pont feletti érték élénkülést jelez, ez – igaz, alig érzékelhető – felfutást jelent némi visszaesés helyett.

A felmérés kétségkívül jó híreket hoz, amelyek azt sugallják, hogy a visszaesés valószínűleg sokkal enyhébb lesz a korábban vártnál, és lehet, hogy teljesen el is lehet kerülni a recessziót

– írta Chris Williamson, az euróövezeti BMI-ket havi felmérések útján összeállító S&P Global Market Intelligence főközgazdásza.

Javuló német szolgáltatások, gyalázatos ipar

A részletekből kirajzolódik, hogy a szolgáltatások húzzák ki Európát a gödörből, miközben az ipar továbbra is nyűglődik: az előbbi BMI mutatója 47,8-ről 48,8-re emelkedett (immár június óta a visszaesései zónában van), a szolgáltatásoké azonban 49,8-ről 50,7-re, azaz a növekedési zónába ugrott.

Mindez fokozottabban érvényes a legnagyobb európai gazdaságra, amely Magyarországnak is első számú partnere, tehát a folyamatai erősen hatnak ránk és a régiónk más országai. 

A német teljes BMI is javult, 49-ről 49,7 pontra – vagyis még mindig gazdasági visszaesést tükröz –, 

és ezt teljes egészében az okozta, hogy a szolgáltatási index 49,6-ről 50,4 pontra erősödött. A német feldolgozóipar azonban továbbra is gondban van, mutatója még kissé romlott is, 47,1-ről 47 pontra.

Érdekesség, hogy az euróövezeti gazdaság egészét a kisebb tagállamok segíthették a pozitív tartományba.

Az ő részletes adataik még nem ismertek. 

Néha szükséged van egy kis szerencsére

– kommentálta az adatsort Bert Colijn, az ING szenior euróövezeti közgazdásza. „Az eurózóna elkerülte a drámai téli szcenáriókat, köszönhetően a szélsőségesen enyhe decembernek, ami sokkal kevésbé merítette ki a gáztartalékokat a félelmeknél” – tette hozzá.

A francia szekér sem fut nagyon jól

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország BMI-je a németekéhez hasonlóan negatív, 50 alatt van: 49,1-ről 49 pontra gyengült. Náluk épp a szolgáltatások számítanak a gyenge pontnak, bár kevésbé, mint a németeknél az ipar: a mutatója 49,5-ről 49,2-re esett. Az iparuk ugyanakkor javította pozícióját a németekkel szemben: 49,2 pontos stagnálásból 50,8 pontos növekedésre kapcsolt át.

A német szolgáltatásokat az is segíthet szinten tartani, hogy az közepette az állam hatalmas költségvetési támogatásokat mozgósított a lakosság és a vállalatok megsegítésére, amit a versenyegyensúlyt féltő euróövezeti tagországok közül többen sérelmeztek is, akárcsak a német energiaipar hatalmas uniós támogatását is. A globális kereslet gyengeségétől és az energiaköltségek felszökésétől is szenvedő német ipar feltámasztására tett erőfeszítések azonban eddig nem jártak sikerrel. 

A forintnak se mindegy

Miközben a német ipar gyengesége Magyarország számára rossz hír, az összkép javulása a forint árfolyamát tekintve akár kedvező is lehet. Azt jelenti ugyanis, hogy az Európai Központi Bank érveket kapott, hogy folytassa az elszabadult leküzdésére kezdett kamatemeléseket. Ez megtámasztja az eurót a dollárral szemben, ami a közép-európai devizák számára kedvező hátszelet biztosít. 

Az euró az adatok közlése után ugyan némileg visszavonult, de még mindig kilenc hónapos csúcsok közelében kereskedik a dollárral szemben, 1,086 környékén. Az MNB ülése előtt amúgy is visszavonulóban lévő forintnak rosszul esett a forduló, és a nyitó 395 alatti szintekről 397 felé tart az eurókeresztben, de még mindig szépen a 400-as pszichológiai szint alatt maradt pár órával a Magyar Nemzeti Bank kamatbejelentése előtt.