Az INA most átadott virjei naperőműve a második legnagyobb naperőmű Horvátországban, a beépített kapacitása 10,2 megawatt, a csatlakozási pedig 9 megawatt – tette közzé az INA anyavállalata, a Mol. Összesen 18 670 napelemet szereltek fel. Az erőmű várhatóan évente 12 225 megawattóra hálózatba táplálható áramot termel majd.

Virje, 24.05.2023 - Otvorenje suncane elektrane INA CPS Molve SPECIJAL INA!Virje, 240523.Otvorenje suncane elektrane INA CPS Molve snage 9 MW.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
A virjei naperőmű mellett INA alkalmazottak láthatók
Fenntartható tevékenységek sora a tervek között.
Fotó: Zeljko Hajdinjak

Az INA Sziszeken is épít egy naperőművet, a következő hónapokban az is megkezdi a működését. Ezzel a társaság már évente mintegy 16 ezer megawattóra megújuló forrásokból származó villamos energiát juttathat a hálózatba juttatni, ami egy 15 ezres település átlagos éves fogyasztásának felel meg. A Mol csoport a közleménye szerint folyamatosan dolgozik azon, hogy a zöldenergia-átmenet felgyorsításával megvalósítsa hosszú távú üzleti stratégiáját. A közelmúltban szerzett részesedést a hazai Alteóban, ennek köszönhetően 70 megawattal növelte a 30 megawattos megújulóportfólióját.

A geotermiára, a szélre, a zöldhidrogénre és a szén-dioxid-tárolásra is ráhajt az INA

„Az első naperőművünk üzembe helyezésével történelmet írunk az INA-nál – mondta Ratatics Péter, az INA igazgatótanácsának elnöke a naperőmű megnyitóján –, és újabb lépést teszünk egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő felé. Jövedelmező megújulóenergia-projektjeivel az INA jelentős erőfeszítéseket tesz a hagyományos értékláncának korszerűsítésére. Tervezzük a sziszeki naperőművünk üzembe helyezését is, és úgy vélem, hogy hamarosan újabb sikereket ünnepelhetünk az INA-nál a geotermikus energia területén.

Az elsők között szeretnénk piaci alapon zöldhidrogént előállítani, folytatni akarjuk a szén-dioxid tartós tárolására irányuló, közel egy évtizede tartó projektjeinket is saját olajmezőinken, valamint fel akarjuk tárni a szélenergiában rejlő lehetőségeket is az Adrián.

Az INA képes sikeresen megbirkózni a zöldkihívásokkal, és ahogy projektjeink is bizonyítják, hozzájárul az és a Horvát Köztársaság fenntarthatósági céljainak eléréséhez.”

Tetszett a megyei prefektusnak is a naperőmű

Darko Koren, Koprivnica-Krizevci megyei prefektus elmondta: „Koprivnica-Krizevci megye támogatja és üdvözli az energiaágazatba, különösen a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat, és gratulálunk az INA-nak a villamosenergia-termelés terén elért történelmi eredményéhez, valamint Virje településnek, amely immáron Horvátország második legnagyobb naperőművének ad otthont. Fontos kiemelni az önkormányzat, a megye és az INA több mint negyven éve tartó sikeres együttműködését, amely rendkívül pozitív hatással volt a helyi közösség fejlődésére és a helyiek életszínvonalának javulására, ezáltal pedig a megye egész területének általános fejlesztésére is. Mindenkinek sok sikert kívánok a munkájához.”

A virjei naperőmű tervezése és építése körülbelül egy évig tartott, a kivitelező a nemzetközi versenyen kiválasztott, helyi Koncar-Inzenjering vállalat volt. Az erőmű a cég Horvátországban gyártott berendezéseit és szoftvereit használja. Ugyanez a vállalat felelős az INA naperőművének építéséért Sziszeken is.

A cél a nettó szén-dioxid-semlegesség

A Mol csoport egy nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, amelynek székhelye Budapesten, Magyarországon található. Több mint harminc országban aktív, 24 ezer fős dinamikus nemzetközi munkaerővel és több mint százéves múlttal. Három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint közel 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa tíz országában. Kutatási és kitermelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén- és harmincéves szén-dioxid-besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg nyolc országban folyik termelési tevékenység, és tíz országban van kutatási eszköz. A Mol arra törekszik, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljon.