Az ukrajnai háborúval a makacsul magas orosz gázimporttal szembesülve Ausztria radikálisabb lépésekre törekszik, beleértve azt, hogy az OMV energiavállalat felbontja hosszú távú gázvásárlási szerződését a Gazprommal – jelentette be az osztrák energiaügyi miniszter.

Renewable Energy and heating systems: Interview with Austria's Climate Minister Leonore GewesslerThe ongoing campaign ,, out of gas and oil " supports the conversion from oil and gas into renewable energy in the heating sector in Austria. Campaigns like this shoukld help to reach Austria's cliamte goals. Picture: Austria's Climate Minister Leonore Gewessler (GREEN) during an interview in the climate ministry in Vienna, Austria. August 30th, 2023 - 20230830_PD21538 (Photo by Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
A miniszter szerint Ausztria nem távolodik elég gyorsan az orosz gáztól.
Fotó:  AFP

 

Fel kell mérni az importstop lehetséges hatásait

Ezzel Ausztria – a Reuters tudósítása szerint –, amely régóta szoros kapcsolatot ápol a közeli Oroszországgal, megszüntetheti a megfizethető orosz gáztól való több évtizedes függését, és alternatív szolgáltatókat keresett. Míg a politikai vezetők, mint például Leonore Gewessler, a Zöldek energiaügyi minisztere sem tekinti már Moszkvát megbízható partnernek, a részben állami tulajdonú OMV olajtársaság egyértelművé tette, hogy továbbra is vásárol gázt a Gazpromtól, sőt, új lapot nyit a 2040-ig tartó szerződésével.

Ausztria gázimportja decemberben új rekordra, 98 százalékra nőtt az előző havi 76 százalékról annak ellenére is, hogy az teljes volumene enyhén csökkent.

„A piac és az abban részt vevő energiacégek nem tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy kellőképpen csökkentsék az orosz gáztól való függésüket” – mondta Leonore Gewessler. 

Szerinte túl lassan halad Ausztria gázimportjának diverzifikálása. Mint közölte, minisztériuma megbízza a Wifo gazdasági agytrösztöt, hogy nyárra készítsen tanulmányt a szerződés felmondásának gazdasági hatásairól és az orosz gáztól való függés veszélyeiről.
Az OMV egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére.

Importcsökkentésre utasítanák az osztrák gázimportőröket

Az energiaügyi minisztérium Leonore Gewessler szerint azt is tervezte, hogy kötelezővé tenné az Ausztriában gázt eladó cégeknek, hogy konkrét lépéseket tegyenek az orosz gáz arányának csökkentésére. E követelmény jogi alapját meg fogják vizsgálni, de a döntéshez a parlament kétharmados többsége szükséges.
Nem derült ki – írja a Reuters –, hogy a baloldali Zöldek koalíciós partnere, Karl Nehammer kancellár konzervatív Néppártja milyen mértékben vett részt a hétfőn bejelentett tervekben. Ez év őszéig parlamenti választást tartanak, és a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezet a szavazáson.