Nemzetközi gazdaság

Földgáz nélkül nem tér haza az osztrák kancellár

Karl Nehammer osztrák kancellár az energiaügyi és pénzügyminiszterével az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, hogy még több földgázt szerezzen Ausztriának. A kancellár idén már a második alkalommal megy Abu-Dzabiba tárgyalni.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tárgyaló osztrák kormánydelegáció célja, hogy a földgázszállításról szóló szándéknyilatkozaton túllépve már konkrét megállapodással térjen haza – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Abu-Dzabiban újságírókkal. Nehammer idén már második alkalommal látogatott Abu-Dzabiba, hogy megbeszélést folytasson arról, miként tudna az Egyesült Arab Emírségek cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani Ausztriába.

Austria's Federal Chancellor Karl Nehammer answers journalists' questions as he arrives for the first day of a EU leaders Summit at The European Council Building in Brussels on October 20, 2022.
Karl Nehammer osztrák kancellár.
Fotó: Jon Thys / AFP

Arra számítunk, hogy még annál is kedvezőbb megállapodást tudunk kötni, mint amilyet Olaf Scholz német kancellár szeptemberi látogatásán hoztak tető alá

– mondta Nehammer.

Az RWE német energiavállalat akkor 137 ezer köbméter cseppfolyósított földgáz szállításáról állapodott meg Németország számára.

Az osztrák kormánydelegációban tárgyal Leonore Gewessler energiaügyi miniszter és Magnus Brunner pénzügyminiszter. A konkrét szállításokról az osztrák olaj- és gázipari vállalat (OMV) köthet majd szerződést, amelynek az egyik legnagyobb részvényese – az osztrák állam mellett – a Mubadala, Abu-Dzabi szuverén vagyonkezelő alapja 24,9 százalékos részesedéssel.

Nehammer: Ausztria 80-ról 50 százalékra csökkentette az orosz gázfüggőségét

Ausztria nagymértékben csökkentette az orosz gáztól való függőségét – állítja az osztrák kancellár. Karl Nehammer közölte, hogy a korábbi 80 százalékos kitettségüket sikerült 50 százalékra csökkenteniük. Az osztrákok itt nem állnak meg, Nehammer Magnus Brunner pénzügyminiszterrel, valamint energia- és környezetvédelmi miniszterével, Leonore Gewesslerrel Abu-Dzabiba utazik, hogy további földgázbeszerzésekről tárgyaljon.

Magnus Brunner elmondta, hogy 

tárgyalásokat folytatnak stratégiai partnerségről az energetika területén, de az OMV egész konkrét földgázmennyiségekről és időhorizontokról is beszélni akar.

Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója szerint az ausztriai tározókban levő földgázmennyiség jelenleg nagyjából egy évre elegendő. Ha sikerül Abu-Dzabiban megállapodni a cseppfolyósított földgázról, akkor azt Rotterdamba szállítanák, ahol újra gázzá alakítják vezetékeken juttatják el Ausztriába.

 

Nehammer Abu-Dzabi osztrák kancellár
Kapcsolódó cikkek