Nemzetközi gazdaság

Ausztriában német segítséggel jutott új csúcsra az orosz földgáz importaránya

Több oka is van annak, hogy miért ugrott rekordszintre az orosz földgáz aránya az osztrák gázimporton belül. Egyrészt helyreállt a szerződésszerű orosz szállítás, másrészt az enyhe őszi időjárás és a visszaeső fogyasztás miatt nem is igen volt szüksége Ausztriának további szállításokra. Van azonban egy fájó pont is, s ez nem más, mint hogy a német szomszéd növekvő mértékben vet ki illetéket a tárolóiból származó földgázra.

Ausztria minden erőfeszítése ellenére csak igen vontatottan halad a gázellátás diverzifikálása, időnként még a kitűzött célokat sem sikerül elérniük. Ez volt a helyzet például októberben, amikor az E-Control osztrák energetikai szabályozó hatóság adatai szerint az orosz vezetékes gáz aránya Ausztria teljes gázimportjában 90 százalékra nőtt, ami minden eddigi csúcsot megdöntött – írja a Der Standard.

Picture taken on May 9,2022 shows equipment operated by GCA (Gas Connect Austria) and TAG (Trans Austria Gas pipelines) at one of the largest interconnection gas hubs in Europe at Baumgarten an der March, Lower Austria. The facility mainly receives Russian imports, but takes also shipments of gas from Norway and some other countries. These supplies are re-routed to consumption centers in Austria and in Europe via a number of pipeline systems running in various directions. The Baumgarten hub consists of gas reception, metering and testing facilities. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Ausztriában még sohasem ért el olyan magas arányt az orosz gáz az importon belül, mint októberben. Fotó: Joe Klamar / AFP

 

A visszaeső fogyasztás növelte az orosz földgáz arányát

Faramuci módon ennek részint a viszonylag enyhe őszi időjárás, illetve az emiatt is visszaeső fogyasztás volt az oka, ám közrejátszott benne az is, hogy az oroszok ebben az idényben szerződésszerűen szállítottak, illetve hogy a német szomszéd új illetéket vetett ki a tárolóiból származó gázra.

Az ukrajnai háború kitörését követő hónapokkal ellentétben ugyanis idén Oroszország – az OMV és a Gazprom között létrejött, 2040-ig szóló hosszú távú szerződés alapján– folyamatosan nagy mennyiségben szállította a földgázt Ausztriába.

A tárolók ennélfogva korán megteltek, ráadásul a háztartások és az ipari cégek a melegebb ősz és a magas árak miatt mintegy 15 százalékkal csökkentették a gázfogyasztást, így nem volt szükség további, más forrásból származó gázra.

A németek is beleköptek az osztrákok levesébe

Nem szabad azonban elfelejtkezni a német gáztárolási illetékről sem, amelyet Berlin tavaly október óta vet ki a tárolóiból származó gázra. Ez jócskán megdrágította a német gázt, többek között az osztrák fogyasztók számára is.

A Németországból származó gázimport 80 százalékkal csökkent 2022-höz képest

– mondta a Der Standardnak Bernhard Painz, az osztrák gázpiaci adatokat kezelő Austrian Gas Grid Management AG (AGGM) vezérigazgatója.

Emellett az illetéket folyamatosan emeli Berlin, júliusban például megawattóránként 59 centről 1,45 euróra. Január 1-jétől pedig már 1,58 eurót kell fizetni. Painz szerint 

a német illeték totálisan ellentétes az uniós joggal. 

Egyetlen tagállam sem vet ki hasonló költségeket a szomszédaira – mutatott rá. A német illeték miatt az osztrák gázimportőrök és fogyasztók többletköltsége most már évente bő százmillió euróra rúg.

Még nagyobb problémák várhatók 2025-től

Az extra költség alól csak akkor mentesülhetnek a sógorok a Nyugatról érkező földgáz esetén, ha az OMV vagy más vállalatok által például Norvégiából vett energiahordozót Németországon keresztül – ám ottani tárolás nélkül – szállítják Ausztriába. Ha azonban Kijev bejelentésének megfelelően 2025-től valóban nem érkezik több orosz gáz Ukrajnán keresztül Ausztriába, és a szlovák–magyar–osztrák határon lévő Baumgarten áteresztőpont kiesik a rendszerből, az osztrák szállítási kapacitások nem lesznek elegendők az ellátáshoz – emelte ki Painz.

Ezért a megoldás a nyugat-ausztriai gázvezeték (WAG) gyors bővítése lenne Németország felé, azonban ez a projekt várhatóan három-három és fél évet vehet igénybe, miközben a finanszírozása még mindig tisztázatlan. 

Ugyanazt mondják az osztrákok, mint Orbán – csak az a különbség, hogy ezért nem démonizálják őket

Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár kategorikusan szólalt fel Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozásának gyorsított eljárása ellen.

 

 

 

illeték Ausztria visszaeső fogyasztás orosz földgáz gázellátás
Kapcsolódó cikkek