Bejelentkezni önállóan is lehet

Adózás | Gazdaság

Az egyszerűsített vállalkozói adózásra 2002. december 1-je és 20-a között lehet bejelentkezni az adóhatóságnál. A 2002. december 20-ai benyújtási határidő jogvesztő, a késedelmet igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni.

A bejelentés új adatbejelentő lapokon tehető meg. Egyéni vállalkozók a 02 103. sz., társas vállalkozások a 02 203. sz. adatbejelentő lapot használhatják. A nyomtatványok kizárólag az egyszerűsített vállalkozói adózás választásának bejelentésére szolgálnak, a www.apeh.hu honlapról november 25-étől letölthetők, illetve kereskedelmi forgalomban is beszerezhetők.

Az egyéni vállalkozók a minimálbért meghaladó járulékalap választásukat a JNy-03. sz. nyilatkozaton közölhetik. A nyilatkozat a 02 103. sz. adatbejelentő lap pótlapja, de csak azoknak az egyéni vállalkozóknak szükséges kitölteni és az adatbejelentő lappal együtt benyújtani, akik a minimálbért meghaladó magasabb járulékalap után kívánnak járulékot fizetni. Amennyiben az egyéni vállalkozó – a törvényi szabályozás lehetőségével élve – a minimálbér után teljesíti járulékfizetési kötelezettségét, akkor a JNy-03. sz. nyilatkozatot nem kell kitöltenie.

Amennyiben az adózó az adóhivatal nyilvántartása szerint a feltételeknek megfelel, akkor a választása elfogadásáról a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött első példányának visszaküldésével értesítjük, ellenkező esetben elutasító határozatot fog kapni. Az egyszerűsített vállalkozói adózási formát választó adózók adószámának 9. karaktere (áfakód) 1-ről, illetve 2-ről egységesen 3-ra változik.

Az egyszerűsített vállalkozói formát választó adózók költségvetési kapcsolataikat csak pénzintézet útján bonyolíthatják. Amennyiben az adózó jelenleg nem rendelkezik bejelentett pénzforgalmi számlaszámmal, akkor az előírt módon a 102/E sz. változásbejelentő lapon kell közölnie a belföldön megnyitott, forintforgalmú bankszámlaszámát.

Az adózók a 02 103. sz. adatbejelentő lap 4. és a 02 203. sz. nyomtatvány 3. sorában lévő kódkocka kitöltésével (x) nyilatkoznak, hogy az összes feltételnek megfelelnek, és nincs köztartozásuk. Külön igazolás csatolása, illetve nyilatkozat megtétele szükségtelen.

A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (közkereseti és a betéti társaság) a 02 203. sz. nyomtatvány 4. sorában nyilatkozhatnak a nyilvántartás választásáról. (VG)

Javult a fizetési morál Magyarországon

A fizetési morál javulását jelzi, hogy a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték.

Összeszámolják, mekkora az olajmonarchia vagyona

Évi 6,5-7 százalékos gazdasági növekedés szükséges a társadalmi robbanásveszély elhárításához.

Ritkaságok az adóhivatal árverésén: F1 versenyautókra lehet licitálni

A két Formula Renault 2000-es autó kikiáltási ára 25 millió forint egyenként, míg a Formula BMW esetében 10 millió forint.

Eddig húszezer család élt a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával

A három vagy több gyermekes családoknak legalább hétüléses autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot támogatásként kifizet.
Világgazdaság Piactér