Díjazott hazai kkv-fejlesztések

Gazdaság | Innováció

Megtalálja leparkolt autónkat, térképalapon keres az interneten, elektronikus útra tereli közjegyzőileg is hiteles taggyűlésünket – ez csak néhány azokból a magyar innovatív fejlesztésekből, amelyeket tegnap díjaztak Budapesten.
A hazai kis- és középvállalkozásoknak szóló InnoMax kezdeményezést második alkalommal hirdette meg az Invitel. A távközlési szolgáltató a piacképes innovációk mellett ettől az évtől kezdve külön pályázatot hirdetett meg egyetemistáknak és főiskolásoknak, InnoApps néven. A két pályázatra együttvéve 60 különböző témájú pályamű érkezett – jelentette be Zsembery György vezérigazgató-helyettes.
Az InnoMax egyik díjazottja a térképalapú keresőmotor, amellyel a Gisdata Kft. pályázott. A fejlesztés lényege, hogy a napjainkra igen elterjedt internetes keresőszoftverek koncepcióját bővíti a térbeli vetülettel. A kereséseket a földrajzi közelség alapján rangsorolja a rendszer, ami a mobileszközökön megkönnyítheti a helyzetalapú kereséseket.
A fejlesztés újdonsága, hogy a keresőmotor automatizált információs pontok (POI) adatbázis-szolgáltatások nyújtására is alkalmas.
A közepes vállalatok kategóriájában a NetLock Kft. „hiteles elektronikus taggyűlés” fejlesztése lett a nyertes, amelyhez a cég saját fejlődése adta az ötletet. A társaság a bővítése során új regionális telephellyel bővült, ahol egyebek mellett az üzleti partnerekkel folytatott kommunikáció, valamint uniós projektek megbeszéléseinek hiteles dokumentálása a földrajzi távolság miatt nehézkesen volt kivitelezhető. A hagyományos megoldások, például a videokonferencia vagy a Skype hitelesítése ugyanis eddig nem volt megoldott. A Netlock erre talált megoldást saját fejlesztésével, amely egyéb közösségi célokra is használható.
Díjazták még a Nexon Kft. komplex humánerőforrás-menedzsment és vállalatirányítási megoldását is, amely bérelhető formában teszi hozzáférhetővé a szóban forgó üzleti szoftvereket a kkv-szektor számára is.
Innovatívnak bizonyultak a jövő mérnökei is, közülük az egyik díjazott olyan okostelefon-alkalmazást fejlesztett, amely egyebek mellett azoknak segíthet, akik nehezen találnak vissza parkoló autójukhoz. A szoftver képes lementeni a jármű koordinátáit, majd oda-vissza navigál a Google Maps segítségével. Ugyanígy képes bármilyen helyszín koordinátáinak lementésére és oda utólag visszavezetni minket. A programban közösségi oldali kiszolgáló is van, így aktuális földrajzi helyzetünket meg tudjuk osztani másokkal. n S. Gy.

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

Egy fokozattal javította a magyar adósbesorolást az S&P. Az MNB üdvözölte a hitelminősítő döntését. Elemzők szerint indokolt volt a felminősítés.

Hatalmas pénzen ül az állam

Nagyon jól indult az év a költségvetésnek, mert az első hónapban rekordtöbblete keletkezett az államháztartásnak.
Világgazdaság Piactér