Olcsóbb lett a kiszervezés

Adózás | Gazdaság

Különösen az informatikai tevékenységek, valamint a könyvelés kiszervezésének adhat nagy lendületet a csoportos adóalanyiság intézménye. Az áfatörvényben biztosított lehetőséggel hitelintézetek, befektetési vállalkozások, illetőleg biztosítók élhetnek. Az új forma lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos tevékenységeiket adómentesen szervezzék ki külső cégekbe, amelyekkel később közös adóalanynak minősülnek. Ha nem lennének közös adóalanyok, akkor a kiszervezett tevékenységet végző cégnek áfával terhelt számlát kellene kiállítania a megrendelő részére, aki azt nem tudná visszaigényelni. A változás erősítheti, hogy hazánk Közép-Európán belül több hitelintézet, befektetési vállalkozás és biztosítótársaság regionális központja legyen.

A csoporton belülre végzett tevékenység a tárgyi adómentes kategóriába tartozik, míg a csoport tagjainak önálló adóalanyisága a csoporton kívülre nyújtott ügyleteknél megmarad. A lehetőséget azonban szigorú feltételekhez kötötte a törvényalkotó. A csoport valamennyi tagjának belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie. A gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá tartozó önálló jogi személy egy időben csak egyetlen csoport tagja lehet. Csak addig maradhat fenn az új formáció, ameddig az állami adóhatóság a csoport bármely tagja terhére általános forgalmi adó tekintetében 5 millió forint feletti adóhiányt jogerősen meg nem állapít. (VG)

Javult a fizetési morál Magyarországon

A fizetési morál javulását jelzi, hogy a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték.

Összeszámolják, mekkora az olajmonarchia vagyona

Évi 6,5-7 százalékos gazdasági növekedés szükséges a társadalmi robbanásveszély elhárításához.

Ritkaságok az adóhivatal árverésén: F1 versenyautókra lehet licitálni

A két Formula Renault 2000-es autó kikiáltási ára 25 millió forint egyenként, míg a Formula BMW esetében 10 millió forint.

Eddig húszezer család élt a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával

A három vagy több gyermekes családoknak legalább hétüléses autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot támogatásként kifizet.
Világgazdaság Piactér