Olcsóbb lett a kiszervezés

Adózás | Gazdaság

Különösen az informatikai tevékenységek, valamint a könyvelés kiszervezésének adhat nagy lendületet a csoportos adóalanyiság intézménye. Az áfatörvényben biztosított lehetőséggel hitelintézetek, befektetési vállalkozások, illetőleg biztosítók élhetnek. Az új forma lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos tevékenységeiket adómentesen szervezzék ki külső cégekbe, amelyekkel később közös adóalanynak minősülnek. Ha nem lennének közös adóalanyok, akkor a kiszervezett tevékenységet végző cégnek áfával terhelt számlát kellene kiállítania a megrendelő részére, aki azt nem tudná visszaigényelni. A változás erősítheti, hogy hazánk Közép-Európán belül több hitelintézet, befektetési vállalkozás és biztosítótársaság regionális központja legyen.

A csoporton belülre végzett tevékenység a tárgyi adómentes kategóriába tartozik, míg a csoport tagjainak önálló adóalanyisága a csoporton kívülre nyújtott ügyleteknél megmarad. A lehetőséget azonban szigorú feltételekhez kötötte a törvényalkotó. A csoport valamennyi tagjának belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie. A gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá tartozó önálló jogi személy egy időben csak egyetlen csoport tagja lehet. Csak addig maradhat fenn az új formáció, ameddig az állami adóhatóság a csoport bármely tagja terhére általános forgalmi adó tekintetében 5 millió forint feletti adóhiányt jogerősen meg nem állapít. (VG)

Óriási üzletre készül a Real Madrid és az Adidas

Minden idők egyik legnagyobb volumenű szponzori szerződésének megkötése előtt áll a futballklub és a sportszergyártó.

Nem az önéletrajzon buknak el az álláskeresők

A VG.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a pályázók inkább az interjú során hasalnak el az álláskeresés folyamán. A cégek nem szeretnek visszajelezni.
Világgazdaság Piactér