Sáveltolás és zűrzavar

Gazdaság | Makrogazdaság

Hiába jelent meg több jelentős makrogazdasági adat az elmúlt hetekben, egyik sem kapott olyan nagy figyelmet, mint a jegybank és a kormány közös bejelentése, miszerint eltolják az árfolyamsávot a gyenge irányba 2,26 százalékkal, és 70 milliárd forintos megtakarítást eszközölnek a költségvetésben. A bejelentés után a lassan addig is gyengülő hazai fizetőeszköz “bezuhant”, és a néhány nappal korábbi szinthez képest csaknem 20 forinttal többet kellett adni egy euróért.

A piac azonban teljesen értetlenül állt a bejelentések előtt. A monetáris lazításnak felfogható döntést ugyanis akkor hozták nyilvánosságra, amikor az árfolyam egyébként is gyengébb volt a célként megnevezett 250 forint/eurós szintnél. (A jegybank négy érve közül három a lazítás lehetőségét indokolta, egyben pedig megnevezett az aktuálisnál szigorúbb monetáris kondíciót, így teljesen kiismerhetetlenné váltak a jegybank szándékai.) Több pénzügyi befektető zárta pozícióit és elhagyta a magyar pénzpiacot, látva az ott kialakult zűrzavart, a hazai gazdaságpolitika hiteltelenségéről pedig a teljes külföldi szaksajtó cikkezett.

A helyzetet a jegybank először 100 bázispontos kamatemeléssel próbálta menteni. Ezután – megakadályozva a túlságosan erős kamatemelési várakozások kialakulását – rendkívüli, 200 bázispontos kamatemeléssel és összhangot sugalló kommunikációval a kormány és a jegybank együtt állt ki az erős(ebb) hazai valuta mellett. A gyengülés ugyan megállt, de a kívánatos szinttől még messze áll, pontosabban ingadozik a kurzus. (Piaci információk szerint a stabilitást a jegybank csendes intervenciókkal is igyekszik erősíteni.)

Járai Zsigmond jegybankelnök lapunknak adott nyilatkozatában néhány hete elismerte, hogy követtek el hibákat a sáveltolás végrehajtásával kapcsolatban. Rosszul időzített és gyengén kommunikált döntés volt az árfolyamsáv eltolása – mondta.

A piac túlreagálta a legutóbbi gazdaságpolitikai intézkedéseket, így bízunk benne, hogy ekkora, sőt később esetleg ennél kisebb kamatkülönbözet mellett is erősödik az árfolyam és stabilizálódni fog a piac – fogalmazott az MNB-elnök, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jegybanknak nincs rövid távú árfolyamcélja.

A gazdaságpolitika nem csupán hitelességvesztést szen-

vedett el, hanem azzal is szembe kell néznie, hogy az elmúlt két év intézkedéseinek következtében több területen elveszik relatív előnyünk. Magyarország a mezőny második fe-lében helyezkedik el a csatlakozó kelet-közép-európai államok között az úgynevezett konvergenciafolyamat tekintetében.

Az ICEG Európai Központ és a Világgazdaság által közösen készített konvergenciaindex alapján a magyar gazdaság – a végleges 2002-es adatok és a 2003-as várakozások szerint egyaránt – csupán a hatodik helyen található a nyolc vizsgált ország között. Hazánk elsősorban a rossz külső és belső egyensúlyi folyamatok miatt kapott a 10-es skálán 6,4-es osztályzatot, miközben az éllovas Szlovénia 8,5 pontot kapott teljesítményére. (MI)

Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér