A kerékpárút kialakításakor fontos szempont volt, hogy átjárhatóvá tegye a két térséget: Zemplént és Abaújt. A fejlesztés kerékpárforgalmi létesítmények kiépítésével és felújításával, közlekedésbiztonsági elemek elhelyezésével járul hozzá az élhető települési környezet kialakulásához és a turizmus fejlődéséhez. Az idelátogató turisták szívesen fedezték volna fel korábban is kerékpáron a zempléni és abaúji táj szépségeit, de megfelelően kiépített és biztonságos kerékpárút hiányában ez kevésbé volt vonzó.

A hidasnémetiek mostantól kerékpárral is könnyen és biztonságosan érhetik el a járási központban lévő munkahelyüket, a hivatalokat, az egészségügyi intézményeket és egyéb szolgáltatásokat. Az autó helyett a mindennapos kerékpár használat hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A tervek között szerepel, hogy a jövőben ez a kerékpárút további szakaszokkal bővül majd, így a Zemplénben kerékpározók Abaújba, sőt Szlovákiába is átkerekezhetnek. A most megépült szakasz ugyanis kapcsolódik egy nemzetközi projekt keretében megépült kerékpárúthoz, mely Hidasnémetitől a szlovákiai Perényen át Abaújvárra, onnan Telkibányára érkezik.

Tervezik, hogy olyan kerékpárúttal kötik össze Telkibányát és Pálházát, ami pedig csatlakozhat a Sárospataktól Kassáig tartó bicikliúthoz. Akkor Gönctől akár Kassáig is el lehet jutni majd két keréken.

A projekt 416.925.499 Ft 100%-ban vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.