A korábbi 1350 forintról részvényenként 1100 forintra csökkentette hétfőn a Rába Holding 12 havi előretekintő célárát a céget követő OTP Bank. Szemán Ákos részvényelemző emellett a papírra kiadott ajánlását is tartásról eladásra módosította.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

Az első negyedévben ugyan a járműgyártó exportértékesítése még erős volt az EU-ban és az Egyesült Államokban is, a hazai számok pedig enyhén emelkedtek, de az egyéb külpiacokon már jelentős árbevétel csökkenést szenvedett el a cég éves szinten.

Az igazi problémát azonban a nyersanyag- és energiaárak robbanásszerű emelkedése jelenti, amit az ellátási lánc akadozása és az orosz-ukrán konfliktus okozott. Emellett az inflációs nyomás és a korlátozott munkaerő-piaci kapacitások az egekbe repítették a munkaerő-költségeket is.

Mindez jelentősen kedvezőtlenül hatott a holding eredményeire. A következő időszakban dől el, hogy a cég ellenőrzése alá vonja-e, illetve át tudja-e vevőire hárítani költségeit, illetve képes-e a gyártás hatékonyságát növelni. A rövid távú nyereségességi kilátások továbbra is borúsak maradtak.

A Rába részvényeivel hétfőn délutánig minimális forgalomban kereskedtek, az utolsó kötésre 1170 forinton került sor.