A mindenkori elnök megbízatásáról egy 2013-as törvény rendelkezik, amelyet a jegybank messzemenőkig tiszteletben tart. A jogszabály kitételei az elnöki mandátumra vonatkozóan már 2019-ben ismertek voltak, a jegybank elnöke és a miniszterelnök már akkor határozottan leszögezték, hogy nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását.

LUS_713520230119 Budapest
Wekerle-díj átadása 
Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági díj nagydíj fokozatát Csák János kulturális és innovációs miniszter, míg juniorfokozatát Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője, egyetemi docens vette át Matolcsy Györgytől, a jegybank elnökétől 
Átadó ünnepség 

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság 

A képen: Matolcsy György  a Magyar Nemzeti Bank elnöke20230119 BudapestWekerle-díj átadása Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági díj nagydíj fokozatát Csák János kulturális és innovációs miniszter, míg juniorfokozatát Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője, egyetemi docens vette át Matolcsy Györgytől, a jegybank elnökétől Átadó ünnepség Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság A képen: Matolcsy György  a Magyar Nemzeti Bank elnöke
A Matolcsy György által irányított MNB közölte: nem személyes sérelmek alapján alakítják ki véleményüket. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ebből következően teljesen alaptalan az az újra előkerülő állítás is, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormány vagy a miniszterelnök irányába. Az MNB és a kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét. 

Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek.

A jegybank szerint egyetlen érdeket képviselnek, Magyarország érdekét, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítását.

Az MNB határozottan megkér minden sajtóorgánumot, hogy ne terjesszenek hamis állításokat légből kapott pletykák alapján, akik pedig már nyilvánosságra hoztak ilyen állításokat, azoktól azonnali helyreigazítást kér – közölte a jegybank.