A lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja és ennek folytatódása várható a közeljövőben is. Tavaly év végén az ingatlanos cégek várakozásai alig változtak az előző negyedévhez képest, de a lakosság érezhetően optimistábbá vált. Az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is két és féléves csúcsára emelkedett. 

A használt lakások árai a következő 12 hónapban 3-6 százalékkal, az új lakásoké 7 százalékkal emelkedhetnek 

derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. 

A keresletet támogatja a közeljövőben tovább emelkedő lakossági jövedelmek és a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmények. 

Fotó: Shutterstock

Budapesten a panellakások esetében következett be a kilátások javulása, a családi házak esetében pedig némi romlás. Kelet-Magyarországon a társasházi lakásoknál változatlanok, a családi házaknál borúsabb a jövőkép. 

Nyugat-Magyarországon a panellakások esetében váltak érdemben kedvezőbbé a várakozások. 

Minden körzetben kisebb-nagyobb túlkereslet érezhető.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves és éves alapon is érezhetően derűlátóbbá váltak. A 2021. decemberi felmérés során 

95 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 224 ezer háztartás szándéka valószínű volt. 

Szeptemberben ugyanez a két érték 74 és 184 ezer volt, 2020 decemberében 57 és 184 ezer.

A GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2013-2021, Forrás: GKI felmérések

A lakáspiaci indexek 2020 második negyedévben érték el a mélypontot, azóta lényegében folyamatos javulás érezhető. A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 4 ponttal emelkedett, ami éves alapon jelentős, 24 pontos növekedést jelent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index negyedéves alapon bő 3, éves alapon 23 ponttal növekedett. 2021 decemberében mindkét index két és féléves csúcsára ért fel, a lakáspiaci várakozások már alig maradnak el a 2019-es csúcsponttól.

budapesti használt lakóingatlanok

3 (4,4)

kelet-magyarországi használt lakóingatlanok 

4 (2,7)

nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok

6,3 (2,7)

használt lakások országos átlag

4,6 (3,3)

új építésű lakások országos átlag

8 (7)

bérleti díjak országos átlag

3 (3)

A lakások árának és bérleti díjának következő 12 hónapban várható változása, Forrás: GKI-felmérések

Budapesten a használt lakások árainak stagnálására, a vidéki körzetekben ezek növekedésére számít a megkérdezettek többsége. 

A fővárosban 3, vidéken 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani, 

a leggyorsabb áremelkedés a nyugat-magyarországi körzetben várható.

Az új építésű lakáspiacon a megkérdezettek kétharmada áremelkedésre számít a következő egy évben, csökkenésre lényegében senki sem gondol. A közeljövőben 7-8 százalékos áremelkedés várható. 

A lakásbérleti piacon a fővárosban a díjak emelkedésére, a vidéki körzetekben ezek stagnálására számít a többség. 

A következő egy évben 2-3 százalékos díjemelkedés valószínű.