A Coop Gazdasági Csoport is elindult a Magyar Falu Program keretében kiírt pályázaton, melynek célja a legfeljebb kétezer fős települések élelmiszer-kereskedelmi üzleteinek üzemeltetése és létesítése közölte a VG-vel az áruházlánc, amely Magyarország legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. A Co-op Hungary Zrt.-nél kiemelték, hogy Magyarországon 3155 település van,  melyből 2376 kétezer lakos alatti, közülük 840 helyen működik Coop üzlet. A Magyar Falu Programban a kereskedelmi csoport 343 településen nyert el forrásokat. Ez azt jelenti, hogy 

a konstrukcióban érintett települések 14 százalékán valósíthatnak meg támogatott fejlesztéseket. 

A pályázaton nyertes valamennyi Coop kisbolt már működő üzlet, így a program révén ezek válhatnak modernebbé. 

A kiírás szerint a technológiai megújításokkal 2022. június 30-ig, míg a beruházásokkal 2023. június 30-ig terveznek végezni. 

Fotó: Nagy Lajos

A pályázaton elnyert összegeket már folyósították, így megkezdődhettek az egyeztetések a kivitelezésről. 

A Coopnál hangsúlyozták: a meghatározott pályázati követelmények szerint teljesítik a kötelezettségeket, beleértve az arculati szempontokat is. Ugyanakkor a pozitív elbírálásról történt tájékoztatás után igen rövid idő áll rendelkezésre a boltok felújítására, ami rendkívüli kihívásokat jelent a hálózat számára.

Mint arról korábban a VG is beszámolt, a falusi kisboltokban gyógyszert is lehet majd vásárolni, de vállalt szolgáltatásként ez csak néhány üzlet esetében lesz elérhető. Ennek az az oka, hogy a kiírás szerint, ahol a pályázó által üzemeltetett bolt közelében már működik gyógyszereladás, ott újabb értékesítési pont létesítésére nincs lehetőség.