Részben olcsóbb üzemanyagárakkal veszi kezdetét a december – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Újraszámolták a magyar üzemanyagárakat: decembertől olcsóbb lesz a benzin. Fotó: Róka László / MTI

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis december 1-jétől, péntektől a benzin ára bruttó 3 forinttal csökken. Ugyanakkor a gázolaj ára nem változik, az marad az eddigi szinten. Ennek következményeképp az év utolsó hónapja az alábbi átlagárakkal indul:

  • 95-ös benzin – 577 Ft/liter,
  • gázolaj – 604 Ft/liter. 

Csütörtökig marad a ma, tehát szerdán életbe lépő ár: a 95-ös benzin literje 580 forint, a gázolajé 604 forint. A hét utolsó munkanapjától találkozhatnak majd a sofőrök a most bejelentett árakkal. Fontos, hogy ezek átlagárak, a töltőállomásokon ehhez képest néhány forintos, akár tízforintos eltérés is könnyen lehet.

A múlt hétfőn még a 95-ös benzin átlagosan 587, a gázolaj pedig 606 forintba került literenként. Egy hete szerdán már 580 forintos benzint és 600 forintos dízelt hirdettek meg. Ehhez képest a jelenlegi ár némiképp magasabb a gázolajnál. Szeptember végén viszont, mintegy két hónapja a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ez alatt az idő alatt 85 és 83 forintos áresés állt be a hazai benzinkutakon.

Mitől függ, hogy mennyibe kerül az üzemanyag?

A Holtankoljak vasárnapi előrejelzésében azt írta, hogy a múlt héten nyugalom volt az olajpiacon. A Brent típusú olaj ára egész héten a 80 dolláros szint körül mozgott, minimális változásokkal. Ez kitartott eddig ezen a héten is, jelenleg valahol 81 és 82 dollár között alakul a jegyzés. 

Hasonlót lehet elmondani a forint árfolyamáról is a dollárral szemben, sőt, itt még kedvezőbb folyamatok látszanak. Az előző héten 347 forinton nyitott és ugyanennyin zárt az árfolyam. Jelenleg viszont már a 343 forintos szintet súrolja. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy ezen a héten nagyobb árváltozásra nem kell számítani a hazai benzinkutakon. Ez egyelőre nagyjából beigazolódott: a benzin ára hétfőn változatlan maradt, a dízelé pedig nőtt ugyan, de nem számottevően. Igaz, ez nem feltétlenül vigasztalja azt, aki gázolajat tankol.

Most pedig azt jelentették be tehát, hogy a benzin esetében lép életbe ugyancsak nem számottevő árcsökkenés. 

Legközelebb új információk a magyarországi üzemanyagárak alakulásáról a következő hétfőn, kora délelőtt várhatók. Az akkor közölt árak jövő szerdától lesznek érvényesek a töltőállomásokon.

Óriási bejelentést tett Lázár János: ingyenessé tennék a 14 éven aluliaknak a tömegközlekedést

Az építési és közlekedési miniszter egy exkluzív klubesten beszélt nyíltan a terveiről. Lázár János azt mondta, soha ennyien nem használták még a MÁV és a Volán járatait.