Részben emelkednek az üzemanyagárak szerdától – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Bejelentették az új üzemanyagárakat Magyarországon: szerdától drágul a dízel, a benzinesek örülhetnek. Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a hét közepétől kisebb árkorrekció jön a magyar benzinkutakon. A benzin ára a hét közepén várhatóan nem változik, azonban 

a gázolaj esetében az ár 3 forinttal emelkedik. 

Ezzel együtt az átlagárak az alábbiak szerint alakul majd 2023 november végén:

  • 95-ös benzin – 580 Ft/liter,
  • gázolaj – 604 Ft/liter.

Legutóbb múlt szerdán érkezett információ az üzemanyagárak frissítéséről. Akkor nem volt változás, a 95-ös benzin literjéért 580, a gázolajért pedig 600 forintot kértek. Ezek átlagárak, a töltőállomásokon ehhez képest néhány forintos eltérés könnyen lehet, mindenesetre jelenleg is ezen az árszinten lehet tankolni és ez szerdáig így is marad.

Egy hete még a 95-ös benzin átlagosan 587, a gázolaj pedig 606 forintba került literenként. Szeptember végén, nagyjából két hónapja pedig a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ezalatt az idő alatt 82 és 83 forintos áresés állt be a benzinkutakon.

Mitől függ, hogy mennyibe kerül az üzemanyag?

A Holtankoljak.hu előrejelzésében azt írta, hogy a múlt héten nyugalom volt az olajpiacon. A Brent típusú olaj ára egész héten a 80 dolláros szint körül mozgott, minimális változásokkal. Hasonlót lehet elmondani a forint árfolyamáról is a dollárral szemben: 347 forinton nyitott és zárt az árfolyam a hét elején és a hét végén. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ezen a héten jelentős árváltozásra nem kell számítani a hazai benzinkutakon. Ez egyelőre beigazolódott, a benzin ára változatlan marad, a dízelé pedig drágul ugyan, de nem számottevően. Igaz, ez nem feltétlenül vigasztalja azt, aki gázolajat tankol.

Legközelebb új bejelentés az üzemanyagárak alakulásáról szerdán kora délelőtt várható. Az akkor közölt árak péntektől lesznek érvényesek a magyar benzinkutakon.

Kongatja a vészharangot a benzinkutasok szövetsége: drasztikusan megugorhatnak az üzemanyagárak

Két adóemelés együttes hatásaként több száz hazai benzinkúton óriási áremelkedés várható jövő év elejétől, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint a nagyobb kúthálózatok kerülhetnek előnybe a családi cégek rovására.