Egy hét szünet után folytatódik a magyar üzemanyagárak emelkedése – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky listens during a meeting with US President Joe Biden in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Előre szóltak: szerdától felmegy a benzin és a dízel ára. Fotó: Berán Dániel

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis most szerdán 

a benzin ára emelkedik bruttó hét forinttal, 

ami a nagykereskedelmi árak mellett várhatóan a benzinkutak árait is érinteni fogja. Némiképp jó hír, hogy a gázolaj ára a hét közepén nem változik.

Az aktuális átlagárak jelenleg a 95-ös benzinnél 613 forint literenként, a gázolajnál 646 forint. Az esedékes árváltozást követően pedig az alábbi átlagárakat tapasztalhatják a járműtulajdonosok a töltőállomásokon március 6-tól:

  • 95-ös benzin – 620 Ft/liter,
  • gázolaj – 646 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően négy-öt forinttal eltérhet. Autópályák mellett nagyjából 50 forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 78, a dízelár pedig 73 forinttal drágult,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 37 és 32 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 70 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 3500-4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Megtorpant az olaj – kitart a 2000 dolláros szint felett az arany

Három hónapos szállításra 2,25 dollárral olcsóbban vásárolhatunk, mint amennyiért ma egy hordó olajat kapnánk.