Szerző: Végh István, a Saxo Bank elemzője

Miközben a fundamentális tényezők nem tudnak irányt adni a fekete arany árfolyamának, a nyersolaj határidős kontraktusai továbbra is viszonylag szűk sávban mozognak. Technikai szempontból a WTI – decemberi mélypontról elrugaszkodott – emelkedő trendje ugyan elérte a 80 dolláros szintet, azonban ezen az ellenálláson a múlt héten megtorpant. A Brent a 84-85 dolláros szintet teszteli. Ebben a hónapban azonban az erősödő backwardation (a havi kontraktusok közötti csökenő árfolyam) fundamentális jelzése annak, hogy a fizikai piacon erősödik a kereslet.  

Increasing,Oil,Stock,Price.,Oil,Price,Up,Growth,Graph,3d
Fotó: Shutterstock

Erre példa a Brent három hónapos árfolyam-különbözete, amely az év eleji mínusz 0,5 dollár per hordó kontangóról az október óta legmagasabb, 2,25 dollár körüli backwardationszintre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 

három hónapos szállításra 2,25 dollárral olcsóbban vásárolhatunk olajat, mint amennyiért ma egy hordó olajat kapnánk.

Rövid távon a fókuszban továbbra is a Vörös-tenger áll, ahol folytatódnak a húszi támadások. Ezenfelül az OPEC+ jövő heti ülése áll a figyelem középpontjában, amely várhatóan a termelés visszafogásáról szóló jelenlegi megállapodás meghosszabbítását eredményezi majd.

A Brent árfolyama 3 hó
 

Ezzel szemben az EIA szerdai heti nyersolaj- és üzemanyagkészlet-jelentése a vártnál magasabb számokat hozott, miután az API egy nappal korábbi heti összesítése szintén a vártnál nagyobb mértékű nyersolajkészlet-növekedésről számolt be, mindezek alapján érthető a piac elbizonytalanodása.

Ami a nemesfémeket illeti, az enyhülő kamatvágási várakozások ellenére továbbra sem esnek az árak. Az arany makacsul tartja a 2000 dolláros szintet, míg az ezüst továbbra is 22 dollár felett mozog. 

Míg a mesterséges inteligencia kapcsán kialakult optimista hangulat táplálta részvénypiacok historikus csúcsokat rengetnek, ez sok befektetőt óvatosságra int. Ennek ellenére csekély a hedging aktivitás, és a sárga fémet elsősorban a spekulánsok short zárásai, a fizikai arany iránti növekvő kereslet és a dollár gyengülése támogatta. 

A fizikai arannyal fedezett ETF-ek teljes állománya ebben a hónapban 44 tonnával, idén eddig pedig 95 tonnával csökkent.

Az ezüst esetében is hasonló pozicionálást látunk: az ETF-ek teljes állománya 437 tonnával, 21 407 tonnára csökkent a hónap eddigi részében, ami a legrosszabb havi pozíciózárás tavaly július óta.   

A hónap gyengébb kezdését követően határidős spekulánsok nettó short pozícióba kerültek, követve a gyengülő szentimentet a Comex határidős ezüstpiacán. Azonban a február 20-ig tartó héten, amikor az arany és az ipari fémek árfolyama megugrott, újra nettó long pozícióban találták magukat a sáv tetején. Ebből jól leszűrhető a piac bizonytalansága, aminek az eredménye mindkét nemesfém sávmozgása. A sávból való kitörésre a dollár gyengülésére vagy a részvénypiaci hangulat lényeges romlására  lenne szükség.