E-közigazgatási tudásportál mindenkinek

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Már javában zajlik az elektronikus közigazgatási tudásportál kialakítása az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Programja keretében az EU Európai Szociális Alapja és a magyar kormány 145,8 millió forintos finanszírozásával. A kiemelt projekt, amelynek végrehajtása a tervek szerint 2010 márciusában fejeződik be, gyakorlatilag mindenkinek a hasznára lehet, hiszen a hagyományos honlapfunkciók mellett további interaktív és Web 2.0 szolgáltatásokat nyújt majd felhasználói számára. Ezek körébe tartoznak többek között az e-learning, az e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási és e-közszolgáltatási fejlesztéseihez, valamint számos navigációs és felhasználóbarát keresési lehetőség a többdimenziós szakértői tudástérképen.
A közigazgatás továbbfejlesztésének egyik fontos területe az elektronikus alkalmazások céltudatos és eredményorientált elterjesztése a közigazgatásban. A támogatás célja, hogy járuljon hozzá az infrastruktúra-fejlesztéssel is járó elektronikus közigazgatási projektek minél hatékonyabb tervezéséhez, előkészítéséhez és lebonyolításához; az elektronikus működéshez és az ügyfélközpontú szolgáltatások kialakításához szükséges képességek és szaktudás biztosítása által.
Az e-közigazgatási tudásportálprojekt egyik eredménye egy olyan interaktív tudásbázis lesz, amely a strukturáltan gyűjtött, rendszerezett és a portálon megjelenített információk, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatok, trendek, stratégiák folyamatos nyomon követése által megszerzett tudás felhasználásával támogatja, hogy a hazai közigazgatásban átgondolt, országosan és nemzetközileg is összehangolt, interoperábilis fejlesztések jöjjenek létre.
A projekt célja, hogy feltárja és elérhetővé tegye a központi és a helyi közigazgatás intézményeiben már meglévő e-közszolgáltatásokkal összefüggő szakmai információkat és tudásbázisokat. Ennek megfelelően nyomon követi és közzéteszi az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) és az ÁROP projektjei során létrejövő új ismereteket és megoldásokat, bemutatja a hazai és külföldi úgynevezett „legjobb gyakorlatokat” is.
A tudásportál egyrészt az egyes közigazgatási intézmények között (G2G – government-to-government) nyújt információs szolgáltatást, másrészt nyitott lesz a nagyközönség számára is: a köztisztviselővé válást életpályának tekintő fiatalok és olyan szakemberek (például projektmenedzserek, gazdasági és IKT-szakemberek) találhatnak rajta széles körű információt, akik a versenyszférában szerzett tudásukat a jövőben a közigazgatásban kívánják hasznosítani. Ugyancsak információval szolgál majd azoknak a vállalkozásoknak, amelyek valamilyen terméknek vagy szolgáltatásnak a központi, illetve a helyi közigazgatási intézmények számára történő értékesítésében vesznek részt. VG

Az új portál szolgáltatásai

e-learning, e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási és e-közszolgáltatási fejlesztéseihez
navigációs és felhasználóbarát keresési lehetőségek a többdimenziós szakértői tudástérképen
információszolgáltatás intézmények között, a közigazgatásban dolgozók és a vállalkozások számára
hazai és külföldi legjobb gyakorlatok bemutatása

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.

Sok magyar maradt home office-ban

A diplomás munkavállalók fele, míg a budapestiek 40 százaléka továbbra is otthonról dolgozik.

Négy fő pillére lesz a jövő évi költségvetésnek

Varga Mihály szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után járványügyi készültségre állnak át.
Világgazdaság Piactér