Közélet

"A Jobbik az MSZP mellé lépett, az SZDSZ számára végzetes volt a választás"

Abszolút nyertes a Jobbik, elégedett lehet az MDF és az LMP-HP és legfeljebb keserédes siker, ha nem kudarc a Fidesz-KDNP eredménye. Abszolút kudarc a Munkáspárté és az MCF Roma Összefogásé. De a legsúlyosabb, nyugodtan kijelenthető, hogy a párt jövőjére nézve végzetes kudarc az SZDSZ-é – összegzi az EP-választás eredményét a Népszabadságban Elek István.

A választás előtt azt gondoltam, a legkisebb tétje a két korábbi nagy párt különjátszmájának van. Az MSZP hozta, amit az előrejelzések szerint hozhatott, jó 17 százalékot. A Fidesz számára azonban már csak a szavazatok kétharmadának megszerzése adhatott volna okot az elégedettségre.

Ha ez azzal is társult volna, aminek kicsi volt a valószínűsége, hogy nem jut be a Jobbik, vagyis a Fidesz továbbra is egyedül birtokolhatta volna a jobboldali térfelet, az lett volna az abszolút siker – szögezi le a közíró a Népszabadságban.

A Fidesz-KDNP azonban nem érte el a kétharmadot. A Jobbik pedig majdnem a háromszorosát szerezte meg a bejutáshoz szükséges szavazatoknak. És ezzel a 15 százalékkal a felmérések szerint már régóta középpárttá zsugorodott MSZP mellé lépett.

Ha az MSZP-sek számára a vártnál is letaglózóbb lett ez a választás, az nem a saját pártjuk és nem a Fidesz számszerű eredményéből következik, hanem ebből. Hogy az országgyűlési választásokra készülve a második helyért is küzdeniük kell majd - méghozzá a szélsőjobboldali Jobbikkal. Hogy ez mennyire nem vicc, jól jelzi, hogy hét megyében máris lemaradtak mögötte.

Népszabadság Elek EP-vállasztás
Kapcsolódó cikkek