Közélet

"Cigányok", zsidók és értelmiségiek elleni uszítások - A Süddeutsche lesújtó cikke

"Cigányok", zsidók és értelmiségiek elleni uszítások - a Süddeutsche Zeitung szerint a magyar szélsőjobb mozgalmak nyomás alatt tartják az államot és egyben felerősítik a nacionalizmust a szomszédos országokban.

A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából idézi fel a német napilap: Magyarországon mély kétségekben vannak az egykori bátor rendszerváltók, akik a szovjet diktatúrának véget vetettek. Éppen azok, akik a kényszerállam demokratikus átépítéséhez hozzájárultak, most félnek - teljes joggal, teszik hozzá.

A rendszerváltás ellenére továbbra sem lehet nyugodtan az utcán politikáról beszélgetni. "Nem védenek minket a jobbszélsők támadásától, a rendőrség ehelyett azokat védelmezi" - idézik fel egy meg nem nevezett demokrata beszámolóját.

"Kritikus intellektuálisokat a nyílt utcán megtámadtak és leütöttek, lakásokat dúltak fel. Egy gyilkossági sorozat a romákat célozta meg, célzott merényletek gyújtogatás és fegyvertűz kíséretében" - írja a lap "Magyar vész" című cikkében.

A lap leírja: "A legfőbb ügyésznek hatalmával külön fel kellett lépnie, hogy a rendőrök egy ötödét magába tömörítő Tettrekész szakszervezet együttműködését betiltsa a neonáci Jobbik párttal."

A Jobbik által alapított Magyar Gárda egyenruhában és fasiszta zászlóval masírozva falvakat tart terror alatt - írják -, a "cigánybűnözés" ellen indított háborújában egy "tiszta magyarságért" agitál. Itt idézik fel a Jobbik 14 százalékos EP-választási eredményét.

"Mindennek a táptalaja az a gyűlölet, amivel a rendszerváltás utáni nagy pártok - azaz a nemzeti-konzervatív Fidesz és a szocialisták - megmérgezték Magyarország politikai légkörét" - írja a német napilap. Nem is akarnak, de nem is tudnak közösen megküzdeni e válsággal.

"Orbán Viktor Fidesz-vezér egy veszélyes játékot űz, amikor a parlamentet megkerülve tömegtüntetéseken az utcai vélemény- és akaratformálást támogatja." Ezek ugyanis hozzájárulhatnak Magyarország demokratikus gondolatának megrendítéséhez - írják.

Még ha a Fidesz meg is nyeri a következő választásokat, ezeket a problémákat nem tudják orvosolni - írja a lap. "Orbánnak az az esküje, hogy soha nem lép koalícióra a Jobbikkal, a jobbszélső párt EP-választási sikere után üresnek hat. Évek óta hasonló tézisek mellett áll ki [Orbán], anélkül, hogy egyértelműen elutasítaná az erőszakos és nyíltan rasszista felhívásokat" - olvasható a Süddeutsche Zeitung honlapján.

A belső nyomást azonban külső aggresszió követi - figyelmeztet az újság. Kiemelik ugyanis, hogy nem csak a "soviniszta jobboldal" táborában játszanak mind a mai napig az első világháborút követő traumával [értsd: Trianonnal]. Most ismét keringenek elméletek a magyarok "idegen földön" történő állítólagos elnyomásáról, valamint a magyar identitás veszélyeztetettségéről - ami, emeli ki a lap, felzúdulást okoz a szomszédos országokban. Éppen azzal, hogy Orbán az egész Kárpát-medence magyarságának képviseletéről beszél, felébreszti ismét a nacionalizmust ezekben az országokban.

Amennyiben hatalomra kerülése esetén a Fidesz ismét megpróbálna a szomszédos országok magyarjainak törvényileg állampolgárságot adni, újra kirobbanna a válság - írja a lap. A szomszédok ezt ugyanis nyílt konfrontációként értékelnék, egyoldalú beavatkozásként a mindigis kényes kisebbségi kérdésbe. Ezzel pedig egy csapásra veszélybe kerülne mindaz, amit Magyarország elért a rendszerváltás utáni időszak példaértékű kisebbségi törvényeivel, illetve békülési gesztusaival.

"Amennyiben Európa valóban egy békeprojekt, kell találnia eszközöket az egyik kulcsállamában [értsd: Magyarországon] végbemenő veszélyes folyamatok mérséklésére. Az EU-nak be kell avatkoznia. Kire másra hagyatkozhatna az, aki azzal szembesül, hogy társadalmában és nemzetében totalitárius vonások vannak felemelkedőben" - zárja a Magyarországi jobbszélsőségességről szóló cikkét a vezető német napilap.

jobbszélső Magyarország neonáci Süddeutsche Zeitung Jobbik magyar vész szélsőséges
Kapcsolódó cikkek