Közélet

Oszkó Péter közel fél éve blogol - de ki tudta eddig?

Oszkó Péter pénzügyminiszter tavaly októberben kezdte bogja írását, ám eddig a sajtó nem nagyon fedezte fel. Mától a blog olvasható a Világgazdaság blogjai között is.

A pénzügyminiszter, aki egyébként régóta szerzője lapunk VG-páholyának, eddig is figyelemre méltóan "wired" volt: se szeri, se száma kommentjeinek, amiket akár itt megjelent cikkeihez, akár máshol megjelent írásaihoz fűzött - rendszeresen válaszolva az olvaók felvetéseire, nemritkán kemény kritikáira. Figyelme kiterjedt még arra is, hogy a külföldön megjelent közgazdasági blog kritikájára részletes angol és magyar nyelvű választ írjon.

Azt azonban vélhetően nem sokan tudták, hogy személyes hangvételű blogot is ír. Igaz, Oszkó Péter ezt igyekezett is elrejteni a szélesebb nyilvánosság elől. Erről így írt induló posztjában: "nem is tekintem ezt a blogot a nyilvánosság véleményét formálni szándékozó munkának. Már csak ezért sem tudattam senkivel a környezetemben, hogy most mégis blogírásba kezdek, s ezért is igyekszem a névtelenségemet és ismeretlenségemet is megőrizni, amíg lehet. Ezzel együtt arra jutottam, hogy érdekes kísérlet lehet a blogírás, s nem fogom csak azért nem csinálni, mert túl sokan csinálták már rajtam kívül. Kíváncsi vagyok, mennyire, milyen körben és mennyi ideig leszek képes a személyazonosságom beazonosíthatatlanságát megőrizni, bár kevés az illúzióm ezzel kapcsolatban. Ami viszont még fontosabb kérdés, hogy mennyire fogom tudni a politika és a sajtó mindent befolyásolni és bekebelezni akarását távol tartani ettől a félreeső helytől, és megtartani azt sajátomnak."

Januárban azonban egy lapunkba írt cikkének online kommentje felfedte a blog létét, és szerzőjének kilétét, amit a pénzügyminiszter aztán meg is erősített. Blogja egyébként sokféle területet érint. Természetesen az egyik fő téma a gazdaságpolitika, miniszteri tevékenysége, ám bőven találni általa készített fotókat, személyes bejegyzéseket is.

A pénzügyminiszter korábbi bejegyzéseiben megosztotta például személyes élményeit a januári dollárkötvénykibocsátás roadshow-ján szerzett tapasztalatairól. Itt érdemes megjegyezni, hogy januári befektetői roadshowjáról írva beszámolt arról, hogy a befektetők meglepően tájékozottak Magyarországgal, a magyar belpolitikával kapcsolatban, és a befektetők megynugtatására gyakorlatilag megvédte a Fideszt. "Furcsa szerepbe kerültem, amikor a befektetőkkel szemben nekem kellett bizonygatnom, hogy valójában a jelenlegi ellenzék korábban minden felelőtlen politikai kijelentése és igérgetése mellett is lényegében a rendszerváltás utáni időszak legfegyelmezettebb kormányzati pénzügypolitikáját folytatta, a tapasztalatok alapján tehát akár súlytalannak is tekinthetjük a jelenlegi megnyilvánulásaikat. Így az országkockázat leszorítása jegyében aktív  propagandahadjáratot folytattam az elmúlt napokban az ellenzék javára is, amelyért persze sok köszönetre nem számítok."

Beszámolt arról, hogyan érintette, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte a vagyonadótörvény ingatlanokra vonatkozó fejezetét. Beavatta olvasótáborát például a Malév orosz tulajdonosaival folytatott tárgyalások kormányzati stratégiájába, és írt az orosz fél érthetetlen késlekedéséről. Egyik legutóbbi kommentjében pedig Oszkó Péter célzott arra is, hogy a kormány hamarosan újabb, több mint százmilliárd forintos egyedi bevételi tételt fog bejelenteni.

Mai bejegyzése pedig a költségvetési tartalékok zárolása körüli félreértésekről szól. A pénzügyminiszter szerint "a tartalékok nem hogy elfogytak volna, hanem az egyébként az ismert, pontosan számszerűsített kockázatok beazonosítása után az a döntés született, hogy meg kell tartani, a későbbi időkre félre kell tenni őket."

Mostantól egy szélesebb nyilvánosság előtt folytatja blogírását, immár a Világgazdaság blogoldalain is olvasható a pénzügyminiszter internetes naplója.

blog költségvetési tartalékok wired pénzügyminiszter Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek