Közélet

Egységesedik régiónk

Mind több jele van annak, hogy Kelet-Közép-Európa országai közös fellépéssel képesek lehetnek a hatékony érdekérvényesítésre az EU-ban.

Ennek legutóbbi példája a nyugdíjpénztári befizetések költségvetési beszámításának ügye; ez persze még nem dőlt el, ám bizonyítja: térségünk államai már élnek a lehetőséggel. Szakértők szerint számos területen – például a kohéziós és mezőgazdasági politikában, az energiabiztonság terén vagy az uniós külügyi szolgálat formálásában – adódhat hasonló alkalom regionális összefogásra.

A térség országaiban gazdasági helyzetüknél fogva közös a felzárkózási törekvés; ha a konvergencia sikeres, akkor ez egész Európa versenyképességét növelheti – értékeli integrációs mércével a jelenséget Martonyi János külügyminiszter. Szerinte a „visegrádi négyek” már bevett márkanév az EU-ban, s a kívülállók olykor jobban tudatában vannak e csoportosulás jelentőségének, mint egyes tagjai.

„Konkrét projektekben kell gondolkodni és csinálni kell” – Balázs Péter volt külügyminiszter, egyetemi tanár szerint mindössze ennyi a titok nyitja. A régiók eredményesen élnek a határon átívelő együttműködés lehetőségeivel. Ugyanakkor kifogásolja, hogy a transzeurópai közlekedési folyosók fejlesztéseinél még nem elég kreatív Magyarország.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

balázs péter EU régió
Kapcsolódó cikkek