Közélet

Martonyi: Van vizsgálat a médiatörvény ügyében, de nem hivatalos

Nem árnyékolja be a közelgő magyar uniós elnökséget a külügyminiszter szerint a most elfogadott és külföldön is bírált médiatörvény.

Martonyi János a 180 percnek adott interjúban azt mondta: sokan úgy fogalmaztak meg kritikát, hogy nem olvasták el a szöveget. Mint mondta, a legtöbb vélemény a visszaélés veszélyéről beszél, de szerinte meg kellene várni, hogy valóra válnak-e ezek a félelmek. Úgy véli, a legjobb lenne, ha a kritikusok elolvasnák a törvényt, és bejelölnék azokat a részeket, amelyek szerintük aggodalomra adnak okot.

Martonyi János megerősítette, hogy az Európai Bizottság nem hivatalos vizsgálatot folytat az ügyben, és a külügyminiszter reményei szerint a vizsgálat végén tárgyilagos álláspontot alakítanak ki a médiatörvényről.

Magyarország január elsejétől tölti be az unió soros elnöki tisztét. A gazdasági helyzetről szólva Martonyi János elmondta, az eurózóna nincs válságban, hiszen a tagállamok létrehoztak egy alapot, amelyből már Görögország és Írország is kapott támogatást, tehát megvan a szükséges pénz a bajba jutott országok megsegítésére.

Kell egy állandó európai stabilitási mechanizmus – mondta -, és ehhez szükséges az alapszerződés módosítása, de ez a rendszer csak 2013-tól kezd el működni. Addig a mostani, ideiglenesnek nevezhető rendszer működik.

médiatörvény bírálat orbán-kormány Európai Unió martonyi jános
Kapcsolódó cikkek