Közélet

Újabb cunamiriadó - Tokióban megállt az élet, 350 halott

A Japán északkeleti részét pénteken megrázó 8,9-es erősségű földrengés után teljesen megállt az élet az egyébként állandóan nyüzsgő Tokióban. A halálos áldozatok száma 350, a hatóságoknak 500 eltűntről tettek bejelentést, ám minden bizonnyal a valós számok sokkal magasabbak. A cunami egy repülőgép sebességével száguldva érte el Hawaiit és az USA nyugati partvidékét.

A vasúti közlekedés megbénult, és az állomásokon hiába várnak az ingázók tömegei az általában óramű pontossággal induló vonatokra. Sokan a mobiljukkal próbálnának valakitől segítséget kérni, de ezúttal erre sincs mód, ugyanis nem működnek a mobiltelefon-hálózatok sem. A föld alatti telefonkábeleknek csak egy része rongálódott meg, így az egyébként mindig üresen álló nyilvános fülkék előtt most sorok kígyóznak.

A Japán történetében példa nélküli földrengés nyomán országszerte több millió otthon maradt áram nélkül, a rengést követő szökőár pedig autók és házak tömegeit sodorta magával. A fővárosban az épületek erőteljesen kilengtek, és az utcákat ellepték az emberek, akik igyekeznek hazajutni.
 
"Ez egy olyan földrengés, amely 100 évben egyszer fordul elő" - mondta Akira Tanaka, aki az egyik tokiói étteremben dolgozik. Tanaka pénteken életében először úgy döntött, hogy gyalog indul haza, a fővárostól mintegy 20 kilométerre lévő otthonába. "Már egy órája és 10 perce gyalogolok, és még körülbelül három órát kell mennem" - sajnálkozott.


 
Tokióban - amely többek között arról híres, hogy technológiailag mennyire fejlett és milyen jól szervezett város - pénteken lezárták a fővárost keresztül-kasul behálózó metró- és vasúti vonalakat, és még a nagy sebességű szuperexpressz működése is leállt.
 
Az East Japan Railway vasúttársaság normális körülmények között maximum egy órán belül helyre szokta állítani a felmerülő problémákat, ezúttal azonban jelezte, hogy a szolgáltatást a nap hátralévő részében nem tudja biztosítani, így az állomásokon ragadt emberek az éjszakát szállodákban vagy éjjel-nappali kávézókban kell hogy töltsék. Jukio Edano kormányszóvivő azt javasolta az ingázóknak, hogy inkább maradjanak ott, ahol vannak, nehogy bajuk essen.
 
Eközben újabb, egymást követő két erős földrengés volt Japánban, a fő sziget, Honsú északi részén szombat hajnali négy órakor - közölték a hatóságok. Az egyiknek a központja a korábban 8,9 fokos rengéssel sújtott csendes-óceáni partvidéken, a másiké a sziget ellenkező, északnyugati oldalán volt, erejüket 6,2, illetve 6,6 fokosra teszik. Tokióban ismét kilengtek a magas épületek.


 
A meteorológiai intézet újabb cunamiriadót rendelt el.

Számítógépes szimuláció a szökőár hullámainak terjedéséről

A mai volt az ötödik legerősebb földrengés 1900 óta, mintegy 8 ezerszer nagyobb, mint ami a múlt hónapban, az Új-zélandi Christchurchben pusztított. A BBC beszámolója szerint csak Sendai városban 2-300 halottat találtak.

A cunami mintegy 800 km/h sebességgel száguld, így érte el Hawaiit és az USA nyugati partvidékét, ám ott jelentősebb károkról egyelőre nem érkeztek hírek. Oregon és Washington államból ezreket telepítettek ki, az amerikai hatóságok szerint a legmagasabb hullámok pedig kétméteresek voltak.

Az amerikai parti őrség helikopterekkel keres egy férfit, akit a cunami hullámai ragadhattak el Észak-Kaliforniában, jelentette az AP. A férfi két társával együtt a hullámokat fényképezte, azonban túl közel ment a parthoz.

A szökőár elérte Latin-Amerikát is, és risztás van érvényben a Fülöp-szigeteken, Ausztráliában és Kínában is.

A legtöbb halálos áldozatot követelő földrengések

1. Tangsan, Kína, 1976, 655 ezer halott, Richter: 7.5

2. Haiti, 2010, 222 570 halott, Richter: 7.0

3. Pakisztán, 2005, 80 361 halott, Richter: 7.6

4. Peru, 1970, 70 ezer halott, Richter: 7.9

Forrás: USGS

2. Haiti, 2010, 222 570 halott, Richter: 7.0

3. Pakisztán, 2005, 80 361 halott, Richter: 7.6

4. Peru, 1970, 70 ezer halott, Richter: 7.9

Forrás: USGS Nő a nyomás a reaktorban: kiengedik a radioaktív gőzt A japán hatóságok kiengedik a radioaktív gőzt a sérült atomreaktorból, hogy ezzel csökkentsék a nyomást. A mérnökök eközben próbálják megjavítani a főreaktor hűtőrendszerét, amely a földrengés során sérült meg. "Előfordulhat radioaktív szivárgás a sérült fukusimai atomerőműben" - mondta a japán gazdasági miniszter a Kiodo hírügynökség szerint, de azt is hozzátette, hogy az csak csekély szivárgás lenne.A Fukushima atomerőműnek leállt a hűtőrendszere és az a veszély fenyeget, hogy bekövetkezik az ún. magolvadás, vagyis ellenőrizetlen nukleáris reakció, robbanás történik a világ egyik legnagyobb atomerőművében.

Forrás: vilagtudomany.hu A földrengés által érintett területek -->

Tokió cunami szökőár cunamiriadó
Kapcsolódó cikkek