Közélet

Orbán: A legnehezebb évet fogtuk ki

Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt - mondta Orbán Viktor hétfői parlamenti expozéjában.

Orbán Viktor szerint a soros elnökség célja röviden úgy foglalható össze: Magyarország új helyének, pozíciójának kijelölése a válság utáni Európában. Ráadásul elnökségünk ideje éppen egybeesik Magyarország megújításának sorsfordító időszakával, azokkal a hónapokkal, amikor a legnagyobb küzdelmeket vívjuk a magújulás érdekében, és amelyeknek kimenetele hosszú évtizedekre meghatározó lesz az ország élete szempontjából - tette hozzá. Azt akarjuk, hogy Magyarország korábbi, gyönge pozíciói helyett jobbakat, tekintélyesebbeket foglaljon el a régióban, Európában, és ezáltal a világban is - közölte a fidesz.hu.

Felhívta a figyelmet arra, tudtuk előre, hogy mindez konfliktusokkal jár, a jobb előnyösebb pozíciókat senki sem szerezheti meg küzdelmek, harcok és viták nélkül. Csak annak az országnak van esélye erre, amelyik nem ijed meg senkitől, nem hunyászkodik meg senki előtt, hanem magabiztosan és elszántan kiáll a saját érdekeiért, igazáért, céljaiért. Képes megvédeni és erősíteni önállóságát, függetlenségét, érvényesíteni álláspontját annak érdekében, hogy saját polgárainak jobb élete, több lehetőséget és nagyobb biztonságot teremtsen. Az elmúlt három hónap legfőbb sikere az, hogy mi, magyarok immár képesek vagyunk erre - fűzte hozzá.

A kormányfő aláhúzta: Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket, ezért hazánk ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt. Ezért tudunk a soros elnökségünkkel hasznára lenni Európának is - jegyezte meg. Orbán Viktor hangsúlyozta: csak egy öntudatában erősödő, saját céljaiért bátran kiálló ország tud segíteni Európa egészének abban, hogy sikeresen megújuljon. A miniszterelnök felidézte: amikor év elején hazánk átvette a soros elnökséget, pontosan tudtuk, hogy egy olyan időszakban kell ezt a tisztet betöltenünk, amikor Európa rendkívüli nehézségekkel néz szembe.

Orbán Viktor szerint a kommunizmus bukása óta olyan nehéz esztendő még nem várt Európára, mint az idei. Magyarország tehát Európa legnehezebb évét fogta ki, ami a magyar történelmet ismerve akár megszokottnak is tekinthető - fűzte hozzá.

Orbán Viktor orbán-kormány Parlament EU-elnökség magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek