Közélet

Robbanóanyagon ül Merkel

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt hétfői sajtószemléjében a berlini tartományi választások eredményét kommentálva felveti a kérdést, vajon Angela Merkel kancellár képes lesz-e megoldani az euróválságot.

Idézi a The Wall Street Journalt, amely szerint, noha a Berlinben tartott választásoknak alapjában véve regionális jellege volt, ám országos jelentősége van tekintettel a kormánykoalíción belül támadt viszályra. "Az a tény, hogy az FDP az 5 százalékos határ alá süllyedt, Merkel számára komoly nehézségeket támaszt. A párt idén már ötödször mondott csődöt a választásokon, és a túléléséért kell küzdenie" – írja kommentárjában a lap, amely robbanótöltetnek nevezi a koalíció számára az FDP-t.

Hozzáteszik: az FDP gyengesége veszélyezteti Merkelt, Európa-ellenes kampánya pedig  semlegesíti Merkel erőfeszítéseit annak érdekében, hogy többséget szerezzen a Bundestagban az eurómentési csomag elfogadására. A közvélemény-kutatások szerint, ha a tartományi voksolás nyomán parlamenti választásokat is kiírnának, az végzetes lenne Merkel számára, hiszen a koalíciónak semmi esélye a győzelemre. A Spiegel megfogalmazása szerint már nem is létezik koalíció, az FDP inkább teher Merkel nyakán.

A Süddeutsche Zeitung szerint is lehetetlen a további szövetség az FDP-vel, ezért Merkel számára az egyetlen lehetőség az új választásokon a szocialistákkal kialakított nagykoalíció. A lap szerint, ha az FDP az eurószkeptikusok felé fordul, azzal kiírja magát a jelentős európai pártok közül
 

SPD nagykoalíció koalíció német Merkel Eurószkeptikus fdp
Kapcsolódó cikkek