Közélet

A képviselői fizetésemelésről szavaztak

Engedhet a Fidesz a KDNP-nek a pártfinanszírozás kérdésében, 745 ezer forintra nőhet a parlamenti képviselők havi fizetése. Nagy szócsaták várhatók ma a járások új rendszeréről szóló javaslat vitáján

 Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat az elmúlt hetekben több koalíciós feszültséget gerjesztett fel, a kereszténydemokraták kevesellték azt az összeget, amely az eredeti tervekben szerepelt. Végül egy zárószavazás előtti módosító javaslattal nyílt lehetőség az ügy rendezésére: ha a lapzártánk utáni végszavazáson a többség rábólint az indítványra, akkor 745 ezer forint lesz a fizetés, kompromisszumként viszont ez csak a 2014-es választástól lép életbe.

Nincs nyoma viszont a módosítók közt annak, hogy visszaváltoztatnák az összeférhetetlenség szigorúbb szabályozását. Az első terveket múlt héten úgy írták át, hogy a Fideszből és a KDNP-ből többen kiszavaztak, csak a Jobbik igenjeivel lett meg a többség. Így 2014-től a képviselők nem folytathatnak más kereső tevékenységet, egyedül a tudományus munkájukért kaphatnak külön fizetést. A javaslat korlátozza a nyilvánosságot is: lehetséges lesz zárt ülést tartani a parlamentben, sőt, az egyik zárószavazás előtti kormánypárti módosító javaslat azt is engedné, hogy a bizottsági ülésről ne készüljön nyilvános jegyzőkönyv.

Az adatok hozzáférhetősége szempontjából válthat ki vitát a máskülönben nem sok port felverő, a földmérésről és térképészetről szóló törvényjavaslat. A fideszes Font Sándor ehhez nyújtott be egy módosítót, amely szerint a közérthetű adatok megismeréséhez való jogot korlátoznák, csak olyanoknak adhatnának ki bizonyos információkat, akik igazolják, hogy szakértők. Igaz, ennek hétfő este még csak a részletes vitáját tartották. Nagy viták várhatóak ma is: a járásokról szóló indítvány általános vitáját folytatják.

képviselői szavazás javadalmazás összeférhetetlenség Parlament
Kapcsolódó cikkek