Közélet

Rekordszinten az ellátás nélküliek száma

Soha nem volt még annyi szakképzetlen álláskereső, szociális segélyben részesülő, vagy egy éve állást nem találó ember mint idén februárban. Szintén rekordot döntött az ellátás nélküli munkanélküliek száma, ami már eléri a 351 ezer főt

Idén február végén 676,5 ezer álláskeresőt regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) – áll a szervezet márciusi jelentésében. Januárhoz képest 28 ezerrel bővült a létszámuk, legutóbb 2011 januárjában volt ilyen magas az állástalanok száma. Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 15,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi szint pedig 10,2 százalék volt. A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben van, a két megye adja az összes álláskereső 23 százalékát.

Az adatokból kiderül, hogy soha nem volt ennyi szakképzetlen ((344,5 ezer, január óta 15 ezer fővel emelkedett a számuk), pályakezdő és 25 évnél fiatalabb álláskereső (105,3 ezer), vagy tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő munkanélküli (183,4 ezer) mint idén februárban.

Rekordot döntött a tartósan munkanélküliek, a szociális segélyesben részesülők, és az ellátást nem kapó álláskeresők száma (351,1 ezer fő, 8 ezerrel többen, mint januárban) is. Februárban 325,4 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, egynegyed részük álláskeresési, a többség pedig szociális támogatásban részesült.

Az 50 éven felüli állástalanok száma 155,3 ezer fő volt. Az álláskeresőkön belül a legfeljebb általános iskolát végzettek létszáma 282,8 ezer fő (41,8 százalék) volt, a középfokú végzettségűeké 361 ezer fő (53,4 százalék), míg a felsőfokúak száma 32,8 ezer fő (84,8 százalék) volt.

A múlt hónapban a foglalkoztatók 22,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be első alkalommal, amely az előző hónaphoz képest 10,4 százalékos növekedést jelentett, de egy évvel korábban viszont 72 ezerrel több új munkahely volt. A legtöbb új munkaerőigény Budapestről, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyéből érkezett.

Így összesen 2013. februárban 43,9 ezer munkaerőigény kiközvetítése valósulhatott meg, amelyből a zárónapon 26,1 ezer állás maradt betöltetlen. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar (főként az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás), a gépjárműjavítás és az adminisztratív és szolgáltatás ágazatokból érkezett.

A legtöbb munkavállaló a feldolgozóiparban és a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban van. Februárban 15 cég jelezett létszámcsökkentést, mely 1146 munkavállaló munkahelyének megszűnését jelentette.

munkanélküliség ellátás Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat foglalkoztatás szociális segély NFSZ
Kapcsolódó cikkek