Közélet

Már a 2014-es brazil vébé után is vizsgálódik az FBI

A Szövetségi Nyomozóiroda Jerome Valcke FIFA-főtitkár és a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) volt elnökének, Ricardo Teixeirának a kapcsolatát is átvilágítja a FIFA korrupciós botrányával kapcsolatban. A 2014-es brazil vébé szerződései is az FBI elé kerülnek.

Több mint ezer olyan szerződést vizsgálnak át, amelyet Valcke és Teixeira ötéves együttműködése során kötöttek – írja az Independent nyomán a VS.hu.

Teixeira több mint 23 éven keresztül volt a CBF elnöke és tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának is, amelyet az elmúlt években korrupciós ügyek miatt igencsak megtizedeltek. Teixierát is megvádolták vesztegetéssel: a kilencvenes években egy Andrew Jennings nevű oknyomozó újságíró azt állította, hogy Teixeirát és exapósát, a volt FIFA-elnök Joao Havelange-t összesen kilenc és fél millió dollárral fizették le a vébé közvetítéséért kiosztott televíziós jogok kapcsán.

Jelenleg a brazil ügyészség újabb megvesztegetés ügyében nyomoz: a német Bilfiger nevű cég állítólag egymilliót fizetett zsebbe Teixeiráéknak azért, hogy a 2014-es vébé biztosítását a cég végezhesse.

Valcke tagadja, hogy részese lett volna annak a megvesztegetési ügynek, amelyben Dél-Afrika állítólag 10 millió dollár kenőpénzt fizetett a trinidadi Jack Warnernek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi alelnökének az öt évvel ezelőtti világbajnokság rendezésének elnyeréséért.

Egy hivatalos, Valckénak szóló dél-afrikai levél tanúskodik arról, hogy a főtitkár tudott az utalásról, más kérdés, hogy a dél-afrikaiak azt állítják, hogy a szóban forgó összeg nem csúszópénz volt, hanem a FIFA-vezetői által jóváhagyott támogatás a karibi futball afrikai gyökereinek ápolására.

2010-es futball VB Brazília megvesztegetés FIFA nyomozás botrány
Kapcsolódó cikkek