Közélet

Kiderült: ez lett idén az ország tortája

Az idei évben is kihirdették Magyarország Tortáját. 2017-ben Vaslóczki Orsolya, budapesti cukrász alkotása a Balatoni Habos Mogyoró viselheti a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Varga Margit nyerte a Pöttyös Panni tortával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Idén összesen 30 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely elnyerte a Magyarország Tortája címet. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest, az első körben az anonim nevezett tortákból öt jutott tovább, majd a torták újrakóstolása után a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest.

A címet idén a Balatoni Habos Mogyoró, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának az alkotása nyerte. A fiatal cukrász korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben is diadalmaskodott.

A budapesti Horváth Cukrászda Kft. Balatoni habos mogyorótortája
Forrás: MTI

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Ebben az évben a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert.

A budapesti Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni tortája
Forrás: MTI

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában, valamint 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

torta év tortája
Kapcsolódó cikkek