A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Idén összesen 30 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely elnyerte a Magyarország Tortája címet. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest, az első körben az anonim nevezett tortákból öt jutott tovább, majd a torták újrakóstolása után a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest.
A címet idén a Balatoni Habos Mogyoró, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának az alkotása nyerte. A fiatal cukrász korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben is diadalmaskodott.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Ebben az évben a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert.
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában, valamint 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.