Közélet

Földrengés rázta meg Mexikót, cunamiriadót rendeltek el

Cunamiriadót rendeltek el Mexikó csendes-óceáni partvidékére vonatkozóan az ország csendes-óceáni részén bekövetkezett erős földrengést követően.

Cunamiriadót rendelt el Mexikó csendes-óceáni partvidékére a Csendes-óceáni Cunamijelző Központ a Mexikó déli részénél helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt bekövetkezett több mint 8,1-es erősségű földrengés után.

A Richter-skála szerinti nyolcas erősségű földrengés elől az utcára menekített betegek és orvosok a mexikói Villahermosa egyik kórháza előtt 2017. szeptember 8-án hajnalban. A déli Chiapas szövetségi állam kormányzója bejelentette, hogy a földrengésnek legkevesebb három halálos áldozata van az államban, amelyhez a legközelebb volt a rengés középpontja a Csendes-óceánban. Forrás: MTI

A központ szerint 70 centiméter magas víztömeg érkezése várható a partoknál a normál tengerszinthez képest.

A Richter-skála szerinti nyolcas erõsségű földrengésben megrongálódott épület a mexikói Oaxacában 2017. szeptember 8-án hajnalban. Forrás: MTI

A déli Chiapas szövetségi állam kormányzója bejelentette, hogy a földrengésnek legkevesebb három halálos áldozata van az államban, amelyhez a legközelebb volt a rengés középpontja a Csendes-óceánban. Manuel Valesco egy tévének nyilatkozva elmondta, hogy az esetek San Cristóbal de las Casas városban történtek. A rengés sok lakóház mellett megrongált több iskolát és kórházat is.

A Richter-skála szerinti nyolcas erősségű földrengés elől az utcára menekített betegek és orvosok a mexikói Villahermosa egyik kórháza előtt 2017. szeptember 8-án hajnalban. Forrás: MTI

Csütörtök éjjel erős, 8-as erősségű földrengés volt Mexikó déli részénél, a Csendes-óceánban, a mintegy ezer kilométerre lévő fővárosban is megrázkódtak az épületek, a lakosok ijedtükben kifutottak az utcára – jelentették hírügynökségek. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés középpontja 123 kilométerrel délnyugatra volt a tengerparti Pijijiapan várostól, 33 kilométeres mélységben. A rengés közép-európai idő szerint péntek reggel 6 óra 49 perckor (helyi idő szerint éjfél előtt 11 perccel) történt.

A Csendes-óceáni Cunamijelző Központ közölte: elképzelhető, hogy nagy területre kiterjedő, veszélyes cunamira vonatkozó riadót fognak elrendelni. A közép-amerikai országok és Mexikó csendes-óceáni partszakaszairól van szó, az Egyesült Államok nyugati partját már nem vették bele a potenciálisan veszélyeztetett területek felsorolásába. A kínai földrengéstani intézet 8,2-esnek mérte a földmozgást, 20 kilométeres mélységben. A mexikói polgári védelmi szolgálat közölte, hogy 1985 óta nem mértek ilyen erős földrengést az országban.

földrengés mexiko cunamiriadó
Kapcsolódó cikkek