Közélet

Folytatja a kabinet a privatizációt

Privatizációs törvényt készül a parlament elé terjeszteni a francia kormány – erősítette meg egy lapinterjúban Édouard Philippe miniszterelnök.

Privatizációs törvényt készül a parlament elé terjeszteni a francia kormány – erősítette meg egy lapinterjúban Édouard Philippe miniszterelnök. A kabinet már korábban jelezte, hogy el akarja adni a részesedését több állami tulajdonú vállalatban, hogy pénzt szerezzen egy tízmilliárd eurós innovációs alapnak. Bruno Le Maire pénzügyminiszter decemberben azt is bejelentette, hogy ezekben a hónapokban közlik majd a magánosításra kiszemelt cégek listáját. A Reuters szerint leggyakrabban a párizsi repülőtereket üzemeltető céget és az állami lottótársaságot (Francaise des Jeux) emlegetik, előbbi privatizálásáról azonban még nem született döntés – nyugtatott meg mindenkit Martin Vial, a cégben az állam részvényesi jogait képviselő biztos.

A magánosítás már a törvény nélkül is megindult: az állam csökkentette kisebbségi részesedését az Engie (korábban GDF Suez) energetikai csoportban és a Renault autógyárban. Utóbbit idén ősszel adta el több mint kétmilliárd euróért. A folyamat folytatódni fog – ígérte Philippe a Le Journal du Dimanche-nak, de nem említett név szerint egyetlen vállalatot sem, és nem árult el semmit a menetrendről.

Macron elnök Pekingben tárgyal
Forrás: AFP

A kormányfő az interjúban hangsúlyozta a kiadások visszafogásának szükségességét is. „Nincs több pénz, miután negyven évig többet költöttünk, mint amennyit megtermeltünk. Ha jó hírek jönnek a bevételek terén, azt fejlesztésre és az törlesztésére fordítjuk” – jelentette ki. Franciaország államadóssága 2226,1 milliárd eurót tett ki 2017 harmadik negyedévében, ami a 98,1 százaléka, míg az előző három hónapban ez az arány 99,1 százalék volt, emlékeztetett ezzel kapcsolatban a BFMTV.

Új üzleti lehetőségeket keres Emmanuel Macron elnök is, aki tegnap érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Kínába. Ez az első ázsiai útja államfőként, amelyre elkísérte több pénzintézet, így a BNP Paribas, a Société Générale és a BPCE Natixis vezetője. Az Airbus illetékesei is Macron látogatása idején tárgyalnak egy jelentős kínai megrendelésről. A Reuters értesülése szerint legalább száz repülőgép eladásáról lesz szó, de a Bloomberg úgy tudja, hogy a mennyiségről még nem született döntés. Macron sürgetni fogja a jelenleginél kiegyensúlyozottabb árucsere-forgalmat is, hogy csökkentse a Kínával szemben fennálló, éves szinten 30 milliárd eurós francia kereskedelmi deficitet.

Emmanuel Macron privatizácó
Kapcsolódó cikkek