Közélet

A koalíciós szerződésről szavaznak a német szocdemek

Elkezdődött kedden a szavazás a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kötött koalíciós szerződésről.

Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU pártszövetséggel, ha a 463 723 párttag legkevesebb 20 százaléka részt vesz a szavazáson, és a többség a szerződés elfogadására voksol. A szavazás március 2-ig tart, az eredményt március 4-én hirdetik ki. A levélben lebonyolított pártszavazás költségei 1,5 millió eurót (465 millió forint) tesznek ki.

A 177 oldalas szerződést eljuttatták valamennyi párttagnak az SPD Vorwärts (Előre) című lapjának különkiadásaként, és elküldték nekik postán a szavazólapot egy válaszborítékkal. Mellékeltek egy háromoldalas tájékoztatót is, amelyet kedden éles hangon bíráltak a kormányzás folytatásának ellenzői. Kifogásolták, hogy a pártvezetés tájékoztatója egyoldalú, nem tartalmazza az ellenzékbe vonulás mellett szóló érveket.

Andrea Nahles kijelölt pártelnök szerint a bírálat nem indokolt, mert a Vorwärts különszámában a nagykoalíciós kormányzást elutasító irányzatok képviselői is kifejthették nézeteiket.

Az egyik legtekintélyesebb német politológus, Oskar Niedermayer szerint a vitának nincs sok értelme, mert az alapszabály nem rendelkezik a pártszavazásokhoz kapcsolódó tájékoztató dokumentumok tartalmáról.

Az viszont meglehet, hogy lesznek párttagok, akiket felháborít a pártvezetés elfogultsága, és ezért a szerződés ellen szavaznak. A berlini Willy Brandt Ház – az SPD központja – döntéshozói így éppen az ellenkezőjét érhetik el annak, amit akarnak – mondta a szakértő a Die Welt című lapnak.

A nagykoalíció folytatását a legerőteljesebben a párt ifjúsági szervezete, a Jusos utasítja el, amely országos kampányt is indított a koalíció megkötésének megakadályozásáért.

Németország SPD nagykoalíció Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek