Közélet

Újabb divatbotrányba keveredett Melania Trump

Többen is támadták Melania Trumpot amiatt, mert szerintük botrányos viseletben jelent meg a menekülteket befogadó központban. A first ladynek Donald Trump beiktatása óta már többször kellett különböző támadásokat állnia.

Az amerikai first lady, Melania Trump csütörtökön a texasi-mexikói határra látogatott egy olyan befogadóközpontba, ahol illegálisan bevándorló szüleiktől elszakított gyermekekre vigyáznak. A first lady már korábban hangot adott annak, hogy nem ért egyet azzal az eljárással, hogy az illegális bevándorlók gyermekeit a határon elválasztják szüleiktől.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a gyermekek a családjaik nélkül vannak itt, és szeretném megköszönni a kemény munkát, az együttérzést és azt a kedvességet, ahogyan ezekkel a gyermekekkel bánnak

– mondta a befogadóközpontban Melania Trump.

Fotó: AFP

A sajtó egy része azonban tiszteletlennek és botrányosnak nevezte azt, hogy az amerikai elnök felesége olyan dzsekit viselt, amelynek a hátán

Én igazán nem törődöm vele? És te?

felirat olvasható. Ennek hatására az interneten már különféle kritikus mémek is megjelentek.

#MelaniaTrump is going for a look...I just don't understand fashion. Hypocrisy though, I get that loud and clear. pic.twitter.com/ry8zLlerYk

— Rishi Kabir (@rkabir87) 2018. június 22.

Stephanie Grisham, a first lady szóvivője rögtön közleményben jelezte, hogy Melania Trump a Zara divatház modelljét vette fel, amelynek nem volt semmilyen üzenetértéke, és reméli, hogy a „sajtó nem a ruhára összpontosítja figyelmét”.

Donald Trump a Twitteren védte meg a feleségét, és ezt úgy tette, hogy ismét a sajtót ostorozta:

az álhíreknek szól a felirat Melania kabátján, mert már ő is rájött, milyen hazugságokat terjeszt a sajtó, és a jövőben nem hajlandó ezekkel foglalkozni.

“I REALLY DON’T CARE, DO U?” written on the back of Melania’s jacket, refers to the Fake News Media. Melania has learned how dishonest they are, and she truly no longer cares!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. június 21.

Pellengére állított first lady

Nem ez volt az első eset, amikor Melania Trump öltözködését kikezdte a sajtó. Tavaly augusztusában, a Hurvey hurrikán pusztítását követően, az amerikai elnök és felesége ellátogatott Texasba, hogy felmérjék a természetkatasztrófa utáni helyzetet. Melanie Trump a Fehér Ház kertjében a Texasba induló helikopter felé tartva egy tűsarkúban jelent meg, amely az akkori kommentárok szerint jobban illet volna egy kifutóra.

A first lady szóvivője akkor sem hagyta szó nélkül a kritikákat:

Szomorú, hogy épp természeti katasztrófa zajlik Texasban, az emberek pedig a cipője miatt aggódnak.

Texas államban viszont már nem abban a lábbeliben, hanem egy sportcipőben szállt le a gépről. A first lady nemcsak a cipőjét cserélte le, mire az államba ért, a gépről baseball-sapkában szállt le, amin a FLOTUS felirat volt látható.

Az amerikai elnökre szokás a POTUS betűszóval utalni (President Of The United States), először 1895-ben használták. A FLOTUS (First Lady Of The United States) betűszó az 1980-as évek óta létezik, egyes források szerint a titkosszolgálat kódneve volt az akkori first ladyre, Nancy Reaganre. A first ladyre alkalmazott betűszót egyébként felhasználónévként is használja Melania Trump a közösségi oldalainál.

A first ladyk megítélése is elsősorban politikai alapon történik,

erre jó példa volt, amikor Barack Obama elnöksége idején a first ladyt, Michelle Obamát is öltöztető francia divattervező, Sophie Theallet nyílt levélben jelentette be, hogy

nem hajlandó ruhát tervezni Donald Trump feleségének.

A dizájner a Twitterén írta meg, hogy azért döntött így, mert Trump választási kampánya szerinte xenofób, szexista és rasszista volt. Theallet bojkottra szólította fel a többi ruhatervezőt is, és azt kérte tőlük: ne tervezzenek ruhákat Melania Trumpnak, mert „a divatszakma becsülete fontosabb, mint az így kiesett pénz”.

Open letter | Sophie Theallet | November 17th, 2016 pic.twitter.com/g1hIAyBmdF

— sophie theallet (@sophietheallet) 2016. november 17.

Marc Jacobs, Tom Ford, Phillip Lim vagy Derek Lam is egyetértett Theallet felhívásával, azonban a Dolce & Gabbana tervezőpáros úgy döntött, hogy szívesen öltözteti a leendő elnökfeleséget. Melania Trump egyébként előszeretettel viseli azóta is olasz páros kreációit. A divatipari politikai megosztottságnak a végeredménye az lett, hogy a Trump-ellenes tábor bojkottálni kezdte a Dolce & Gabbana ruhákat, amire a tervezőpáros fricskaként egy 245 dolláros pólót dobott a piacra, amelyre a #Boycott Dolce&Gabbana feliratot nyomtatták.

Donald Trump Melania Trump menekültek divat
Kapcsolódó cikkek