Közélet

Pusztító vihar csapott le az USA-ra

Komoly hatással lehet az amerikai olajiparra a Harvey okozta pusztítás, de megérezhetik majd a nemzetközi energiapiacok is. Tartós áremelkedésre azonban nem számítanak a szakértők.

Óriási felfordulást okozott a Harvey hurrikán az Amerikai Egyesült Államokban. A vihar miatt leállt az ország kőolaj-finomító kapacitásának a 11 százaléka, a Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelésének a negyede, az összes kikötők és az olajvezetékek egy része. A hatalmas esőzés okozta áradások miatt napi 2,26 millió hordónyi termelés esett ki. Az amerikai benzin jegyzésára hétfőn kétéves csúcsra emelkedett, a határidős jegyzés 6,8 százalékkal, gallononként 1,7799 dollárra nőtt. A Reuters értesülései szerint több amerikai kereskedő máris elkezdett importlehetőségek után kutatni Észak-Ázsiában. „Lehetséges, hogy jelentős és hosszú távú károk érik a texasi finomítókapacitást” – vélekedett Jeffrey Halley, az OANDA elemzője. Szakértők szerint a hatásokat, amelyek hetekig tarthatnak, globálisan is megérezhetik.

Egyelőre senki nem tudja, hogy az esőzés milyen károkat okoz majd az energetikai infrastruktúrában, de előfordulhat, hogy akár egy hónapra is leállhatnak a texasi finomítók. Az áradások érintette területen lévő létesítmények naponta 5 millió hordó olajat dolgoznak fel, ebből a Bloomberg összesítése szerint napi 1 millió hordónyi kapacitás esett ki. Leállt többek között a második legnagyobb amerikai finomító, az Exxon Mobil napi több mint félmillió hordós kapacitású baytowni gyára, a Royal Dutch Shell Deer Park-i üzeme (325 700 hordó/nap). Mivel a víz elöntötte a Houstont a partvidékkel összekötő autópályát, ezért csökkenteni kellett a termelést a Marathon Petroleum Texas Cityben lévő, napi 459 ezer hordós termelésű olajfinomítójában is, mivel a munkások nem tudtak bemenni dolgozni. Már csütörtökön, Harvey megérkezése előtt bezárták a Corpus Christiben lévő finomítókat is, így a Citgo Petroleum és a Flint Hills Resources üzemeit.

Elsüllyedt hajók a texasi Rockport kikötõjében
Forrás: MTI

Vannak azonban olyan finomítók is a térségben, amelyeket nem érint a vihar. Az Egyesült Államok legnagyobb ilyen gyára, a Motiva Port Arthur-i üzeme rendesen működik, és napi 603 ezer olaj hordót dolgoz fel, akárcsak a Total ugyanitt található, napi 225500 hordós kapacitású gyára. A vihar előtt mindkét helyen megduplázták a műszakot. Normális üzemben működik a Colonial olajvezeték is, az Egyesült Államok legnagyobb benzin-, dízel- és egyéb feldolgozott olajtermék-szállítója. Ha ez megváltozna, akkor meredeken emelkedni kezdenének az árak az ország délkeleti és északkeleti részén, a kereskedők ezért folyamatosan figyelik a helyzetet. Nem szállít viszont a Magellan Midstream Houston környéki vezetéke.

A helyzet bármikor rosszabbra fordulhat. A meteorológia előrejelzések szerint Texas egyes részein a vihar következtében akár 40-50 hüvelyk (akár 127 centiméternyi) eső eshet – a Washinton Post szerint ennyi csapadékra nem volt példa az állam történetében. Több százezer háztartásban nincs áram, az elárasztott házakban rekedtek mentésében több ezer ember vesz részt. A sürgősségi szolgálatok annyira leterheltek, hogy Sylvester Turner houstoni polgármester sajtóértekezleten könyörgött a lakosságnak: csak akkor hívják a 911-et, ha közvetlen életveszélyben vannak. A tragikus helyzet miatt egyre többen bírálják a hatóságokat, amiért nem evakuálták Houstont és környékét, a polgármester szerint azonban ez kész „rémálom” lett volna. „Nem indíthattunk útnak 6,5 millió embert” – védekezett Turner.

A város mindkét nagyobb repülőterét lezárták, az egyiket olyan gyorsan elöntötte a víz, hogy az utasokat, a személyzetet és a gépek legénységét sem sikerült kimenteni, több százan rekedtek az épületben. A William P. Hobby repülőtérre vezető utakon helyszíni beszámoló szerint több mint egy méter magasan áll a víz. Vasárnap pedig az esőzés és az áradások elérték Austint és Dallast is.

A pusztítás ellenére a Harvey valószínűleg kevesebbe kerül majd a biztosítóknak, mint a New Orleanst 2005-ben letaroló Katrina és a 2012-ben New Yorkra lecsapó Sandy. A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Hannover Re első, hétfői becslése szerint a Harvey által okozott kár nem éri majd el a 3 milliárd dollár, míg a Katrina mintegy 80 milliárd, a Sandy 36 milliárd dolláros biztosítási eseményért felelt. Más becslések viszont ennél sokkal magasabbra, akár 25 milliárdosra teszik a biztosított károk összegét.

A háztartások többségének egyébként nincs vagyonbiztosítása, vagy az nem fedezi az árvízkárokat. Árvíz elleni biztosítással az áprilisi adatok szerint a háztartások nem egészen egyhatoda rendelkezett a houstoni Harris megyében – vagyis csupán ebben a térségben egymillió otthon volt védtelen. Az arány a Bloomberg szerint hasonló a környező megyékben is. Houston környékén máris több eső esett, mint 2001-ben, amikor az Allison nevű trópusi vihar mintegy 12 milliárd dolláros pusztítást végzett; ebből az Aon szerint 5 milliót fedeztek a biztosítások. A Katrina esetében például az összkár kétszer annyi volt, mint amennyire biztosítás volt. Ha a Harveynál is hasonlóak lesznek az arányok, a biztosítók becslése alapján akár 40 milliárd dolláros kárt is okozhat a vihar, amivel bekerülhet az Egyesült Államok történetének nyolc legpusztítóbb hurrikánja közé.

 

Stabil maradhat az olajár

A nyersolaj világpiaci árára hétfőn még csekély befolyással volt a vihar, mert a piac egyelőre nem tudja felmérni a hosszabb távú hatásokat. A Brent határidős jegyzése a pénteki 0,7 százalék után hétfő reggel 0,3 százalékkal, 52,56 dollárra emelkedett hordónként. Mivel az utóbbi időben az amerikai olajtermelés jelentős része áttevődött a szárazföld belseje felé, távolabb a Mexikói-öböltől, Mark Pervan, a Sydney-ben székelő AME Csoport vezető közgazdásza arra számít, hogy a nyersolajárak stabilak maradnak a Harvey pusztítása ellenére.

 

Ötven éve nem láttak ilyesmit

A Harvey 2004 óta a legerősebb trópusi vihar, amely lecsapott az Egyesült Államokra, de Texasban fél évszázada nem tapasztaltak hasonló természeti csapást. A vihar pénteken kezdődött, és az előrejelzések szerint még napokig pusztít majd. A trópusi esők hatalmas áradásokat okoznak, víz alá került többek között Houston is, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa, ahol 48 óra alatt több mint 76 centiméternyi eső esett. Eddig legalább öt ember vesztette életét, de az áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb lesz.

 

vihar Texas harvey
Kapcsolódó cikkek