Közélet

Megvétózta a szlovák elnök a himnuszéneklést tiltó törvényt

A törvény a múlt hét folyamán azért került címlapokra, mert bizonyos értelmezések szerint büntethetővé teszi a magyar himnusz éneklését.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt – írta meg az Új Szó. A törvény azért váltott ki nagy felháborodást, mert

büntethetővé tette volna más országok himnuszának eléneklését. Egész pontosan csak akkor lehetett volna egy idegen állam himnuszát elénekelni, ha az adott ország hivatalos delegációja jelen van, minden más helyzetben 7000 euró pénzbüntetés járna.

Andrej Kiska
Fotó: AFP

Az állami jelképekről szóló törvényjavaslatot az SNS terjesztette a parlament elé,

mert a dunaszerdahelyi DAC futballcsapatának meccsei előtt a magyar szurkolótábor elénekli a magyar himnuszt.

De a törvényt szó szerint értelmezve egy március 15-i megemlékezésen elénekelt Himnusz után is büntethetővé válna például egy iskola, ha nincs jelen hivatalos magyarországi küldöttség. A szakértők szerint a törvény értelmezése nehéz, akár alkotmányjogi problémát is felvethet.

A törvény visszaküldését többek között Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke, valamint Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kérte. A himnusszal kapcsolatban Kiska elmondta, hogy a módosításnak nincs világos és ésszerűen megmagyarázható célja. Danko szerint senki nem tiltja meg az idegen himnuszok éneklését, de nyitott kompromisszumot kötni.

Szlovákia
Kapcsolódó cikkek