Közélet

Az amerikai nagykövet cáfolta Mészáros Lőrincék lehetséges kitiltását

Hamis cikknek nevezte David Cornstein amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal cikkét.

Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet – írja az atv.hu.

Az amerikai nagykövet az ATV Egyenes Beszéd című műsorának adott exkluzív interjút. A műsorvezető rákérdezett a Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkére is, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátját, Mészáros Lőrincet. Mint írják, a lap budapesti és washingtoni források alapján azt állítja, hogy a szóban forgó szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék.

Cornstein az Egyenes Beszédnek azt mondta, hogy „az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal”.

Ilyen szankciókról nem hallott egészen a Wall Street Journal cikkéig, amelyet „hamis cikknek” nevezett.

Azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal, szerinte kivetnek, vagy nem vetnek ki szankciókat, de nem fenyegetnek azzal. A nagykövet viszont nem tud arról, hogy ilyen terv lenne – olvasható az atv.hu-n.

A hír nyomán szerdán meredek zuhanásba kezdtek a Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cégek papírjainak árfolyamai. Az árfolyamvesztesség jó részét viszont a kereskedési nap végére sikerült ledolgozni.

David Cornstein Mészáros Lőrinc USA
Kapcsolódó cikkek