Közélet

Hat utast repíthet az űrbe a VSS Unity

Már hatszáz jegyet lefoglaltak a Virgin Galactic útjaira. Azt, hogy mikor indulhatnak az első utasok, még nem tudjuk, de a hellyel már lehet ismerkedni; bemutatták a VSS Unity utasterét.

Tíz éve Richard Branson azzal a céllal hozta létre a Virgin Galactic vállalatot, hogy az űrutazást elérhető közelségbe hozza a nagyközönség számára. Azóta ugyan több sikertelen próbálkozás hátráltatta törekvését, 2018 decemberében azonban szuborbitális pályára tudták állítani a VSS Unityt.

Két hónappal később a két pilóta egy utast is feljuttatott a világűr peremére. A cég a héten bepillantást nyújtott a turistáknak szánt űrhajó belső terébe is, amelyben a személyzeten, vagyis a két pilótán kívül, hat utas foglalhat helyet a döntött kialakítású ülésekben.

A CNBC összefoglalója szerint a kilátás miatt sem kell aggódni, hiszen ahogy Jeremy Brown, a Virgin Galactic dizájnért felelős munkatársa a csatornának elmondta: minden ülés ablak melletti. A jármű pilótafülkéjében és utasterében tizenhét ablakot helyeztek el,

nemcsak az oldalfalon, de a tetőn is ki lehet látni.

Fotó: Handout / Virgin Galactic/The Spaceship Company / AFP

A berendezés puritán – a lényeg a kabin ablakain kívül látható. A tervezésnél külön odafigyeltek arra is, hogy az utasok könnyen tudjanak kapaszkodni.

Az utazás hosszát, a felszállástól a landolásig, kilencven percben határozták meg. A Unity egy jethajtóműves szállító segítségével száll fel, majd a lecsatlakozást és rövid szabadesést követően tizenöt kilométeres magasságban kezdi meg önálló útját.

Sebessége a hangsebesség háromszorosát is meghaladja.

Az üléseken speciális, ötpontos heveder van, tehát az utasok a felszállás és a leszállás során a lehető legnagyobb biztonságban lesznek.

Gondoskodnunk kellett arról, hogy a hevederek pontosan ott legyenek, ahol szükség van rájuk, ahol nem kell keresgélni őket. Fontos volt továbbá, hogy az utasok könnyen be tudják kapcsolni magukat

– mondta Brown.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy mikor indulnak a Virgin Galactic menetrendszerű járatai az űr határára, de a már lefoglalt 600 jegyért 200-250 ezer dollárt fizettek az érdeklődők.

Versenyben a turistákért

A Földön kívüli térbe vágyóknak más cégek is kínálnak jövőbeni szolgáltatásokat. Sokáig úgy volt, hogy az Elon Muskhoz kapcsolható SpaceX lesz az első, amely elérhető áron utaztat űrturistákat, de jelezték, hogy ez a terv későbbre tolódik.

 

A Jeff Bezos által alapított Blue Origin New Shepard rakétájára azonban talán már hamarosan árulni kezdik a jegyeket. Az előzetes hírek szerint a 11 perces útra 50–250 ezer dollár közötti áron lehet befizetni. A kapszula, amelyben hat embernek lesz hely, száz kilométer magasságba fogja repíteni az utasokat.

 

A biztonsági öveket ki lehet majd kapcsolni, és megtapasztalható lesz a súlytalanság élménye. | VG

 

NASA űrturizmus világűr Virgin Galactic
Kapcsolódó cikkek