Közélet

Mégsem zár be húsvétkor Németország

Angela Merkel visszatáncolt: Németország húsvéti lezárásával kapcsolatos kritikákra reagálva elvetette az országos vesztegzár tervét.

A német kancellár már értesítette is a tartományi miniszterelnököket: mégsem zárják le az országot április elsejétől öt napra. Angela Merkel váratlan döntését azzal indokolta, hogy az országos vesztegzár miatti leállás költségei jóval magasabbak lennének az intézkedések járványgörbére gyakorolt kedvező hatásainál. A kancellár várhatóan délután fél 1-kor hivatalosan is bejelenti az ünnepre vonatkozó új tervet, de a szerda reggeli videókonferencia résztvevői szerint a lemondását nem fontolgatja az elmúlt napokban kialakult éles viták ellenére sem – írja a Die Welt.

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA/POOL / dpa Picture-Alliance / AFP

A miniszterelnökök tanácsa kedden, elhúzódó tárgyalások után döntött úgy, hogy ideiglenesen szigorít a járványügyi intézkedéseken, a harmadik hullám hatásainak mérséklése érdekében. Még kedd este bejelentették: április elsejétől ötödikéig szinte teljesen leállítanák az országot, és radikálisan korlátozzák a közösségi érintkezést – még a kisboltoknak is be kellett volna zárniuk, és legfeljebb két háztartás tagjai találkozhattak volna egymással.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/nemetorszagban-meg-hetekig-fenntartjak-a-szigoru-korlatozasokat-3633754/

Ezt – az egyébként egyedül a bajorországi miniszterelnök, Markus Söder által támogatott – tervet vonta most vissza a német kancellár, miután a járványügyi szakemberektől az egyházak vezetőin át szinte a társadalom minden szegmense éles kritikával reagált a bejelentésre.

A Spiegel bortányosnak nevezte a tervet, megjegyezve, hogy a kormány elvétette a prioritásait: az oltási kampány és a tömeges tesztelések felgyorsítása helyett a gazdaságot megbénító döntéseket hoz.

Armin Laschet, a kormányzó CDU közelmúltban megválasztott elnöke Merkel szerda délelőtti, váratlan bejelentésére reagálva azt mondta: továbbra is nagyon éles vitára számít az ügyben – idézte az észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt a Deutsche Welle.

Németország járványügyi korlátozások húsvéti lezárás vesztegzár
Kapcsolódó cikkek