A kreativitás fejleszthető

A kreatív géniuszok elemzését a VG kérdésére Kertész Tamara munka- és szervezetpszichológus a vezetői kiválóságok oldaláról közelítette meg.

Mivel a kreativitás fejleszthető készség, ezért nem gondolja azt, hogy valaki már a születésétől fogva determinált arra, hogy kiemelkedő lesz. Létezik veleszületett tehetség, de szorgalommal és kitartással is sok minden elérhető.

Bizonyos személyeknek a jobb agyfélteke élénkebben működik, ez felel a kreativitásért és az alkotásért,

ám ennek más készségek mehetnek a rovására, mint például a rendszerben való gondolkodás vagy az összeszedettség, van akinél pedig pont fordítva – tartja a neurológiai megközelítés, de valójában a két csoport nem ennyire élesen válik szét. 

A géniusz vezetők és alkotók általában nagyobb reflektorfényben élnek, ezért a hibáikat is könnyebb észrevenni – világított rá a szakember.

A szakember a munkája során is számos kreatív vezetővel találkozott, főként kis- és középvállalkozások és startupok csoportfejlesztésével foglalkozik.

Fotó: Shutterstock

Steve Jobs, a határidők mestere

A világhíres zsenik közül Steve Jobsot emelte ki, aki egy rendkívül innovatív személy volt, korszakalkotó ötletekkel. 

Csapatát és saját magát is jól strukturált, szigorú időkeretben tartotta.

A határidőket nagyon komolyan vette. Minden nap fekete garbóban járt, hogy ezzel is leegyszerűsítse az életet és csak a lényeges dolgokra tudjon koncentrálni.

Az ilyen magas rangú vezetők tanácsadókkal dolgoznak, akikben megbíznak, és az önfejlesztésre is fordítanak energiát. 

Fotó: AFP / TONY AVELAR / AFP

A munkapszichológus egy vállalatnál fontosnak tartja a transzparenciát és a visszajelzési kultúrát: azaz például hallgassanak a terület szakértőjének a véleményére. Kiemelte:

a kreatív vezető mellé kell egy higgadt, racionális társvezető, aki általában egy jogi vagy pénzügyi szakember. 

Kertész Tamara szerint ezek a géniuszok nyitottan fogadják, ha egy ötletük nem kivitelezhető, arra viszont számítani kell, hogy rögtön kitalálnak helyette másik hármat. 

Az igazán nagyszerű emberek ritkán egyszerűek

 – idézett egy kedves ismerőstől, amely szerinte illik a kreatív elmékre.