Tovább emelkedett a katasztrófavédelem riasztásainak száma péntek este. Számos helyen jelenleg is dolgoznak a pénteki zivataros időjárás okozta viharkárok felszámolásán - tájékoztatott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. 

Fotó: Kiss Gábor / MTI / MTI

A Mávinform péntek este azt közölte: a kelenföldi pályaudvaron felsővezeték-szakadás miatt a Budapest-Biatorbágy, a Budapest-Tárnok, a Budapest-Érd vonalszakaszon tartós zárlat nehezíti a vonatforgalmat. Emiatt a dunántúli vonatok menetideje 30-60 perccel is meghosszabbodhat.

Az OKF szóvivője elmondta: már több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében. Jellemzően letört faágak és kidőlt fák miatt, de számos helyen a felgyülemlett csapadék, illetve a jégeső is gondot okozott. A Baranya megyei Sellyén több tucat ingatlan teteje sérült meg a viharos szél, illetve a jégeső következtében.

Budapesten a XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak.

Több helyen elektromos vezetékek is elszakadtak a viharban, így áramkimaradások is vannak - ismertette az OKF szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok. A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység.

Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti - tették hozzá. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.